• In mei werd het officiële startsein gevierd van de bouw van het dorpshuis in Garderen.

    Henk Hutten

Gardereen Haanschoten onderzoekt mogelijkheden dorpshuis

GARDEREN Gardereen Olaf Haanschoten gaat namens de gemeente Barneveld de mogelijkheden voor het dorpshuis in Garderen inventariseren. De komende twee maanden praat hij met zoveel mogelijk inwoners, om te bezien hoe er concreet invulling aan de activiteiten en de beheerdersfunctie gegeven kan worden.

Jannes Bijlsma

Haanschoten is eigenaar van adviesbureau Haanschoten Solid Services. Hij onderzoekt wat er is de afgelopen maanden al is besproken met de Garderenen en de gemeente Barneveld. ,,Hierin kan alles de revue passeren”, zegt hij. ,,We kijken naar het totaalpakket: wat zijn de activiteiten in De Koepel, het huidige dorpshuis? Welke activiteiten zaten er ooit in, en zouden wellicht nieuw leven ingeblazen kunnen worden? Wat zijn nieuwe mogelijkheden? Wie werkt samen met wie? Er is al veel overlegd de afgelopen maanden, maar er moet nu een klap op worden gegeven. Want voor je het weet, is het nieuwe dorpshuis opgeleverd.” Naar verwachting is dat volgend voorjaar zover. Vorige maand werd het startsein gegeven voor de bouw, naast de gloednieuwe uitvalsbasis van aannemer Van der Kolk aan de Koningsweg.

De Gardereense coördinator gaat stapsgewijs en gestructureerd aan de slag. Haanschoten ziet dat de inwoners gemotiveerd zijn om iets moois van het dorpshuis te maken. ,,Men was al warm voor het dorpshuis, maar door de opening van vorige maand zijn de Garderenen nog warmer geworden voor het dorpshuis. Aan mij de taak om van één plus één drie te maken, om iets tussen de mensen te laten ontstaan. Uiteindelijk moeten de inwoners het doen. Ik functioneer op de achtergrond, ga de mensen helpen, ondersteunen en met elkaar in contact brengen. Wellicht zijn er oplossingen mogelijk in het dorpshuis, waar eerder nog niet aan is gedacht. Ik ben en word niet het gezicht van het dorpshuis.”

Maar wie dat wel wordt, en of het dorpshuis een betaalde beheerder krijgt - zoals dat in Voorthuizen - of gaat werken met een groep vrijwilligers, is nog niet duidelijk. ,,Zover zijn we nog niet. Ik ga de wensen op dit punt bij de Garderenen inventariseren en die naast het Programma van Eisen van de gemeente Barneveld zetten, om te zien wat haalbaar en wat niet haalbaar is. We kunnen wel van alles willen, maar het moet wel kunnen.”

Een bibliotheekfunctie in het dorpshuis bleek tot op heden in ieder geval niet haalbaar. Deze wens koesteren veel Garderenen al lange tijd, maar tot op heden is er geen reëel plan ingediend om een bibliotheek in het dorp te realiseren. ,,Het zal ongetwijfeld voorbij komen, maar ik redeneer vanuit de nulsituatie. Over de bibliotheek en andere onderwerpen is genoeg geschreven, daar houd ik mij niet mee bezig. Ik kijk puur naar wat haalbaar is, binnen een bepaald tijdspad. Als ideeën passen binnen de doelstelling van het dorpshuis, dan zal ik daarnaar kijken.”

Voor de zomervakantie moeten Haanschotens onderzoeksrapportage klaar zijn met een concreet exploitatiemodel. Iedere Gardereen die denkt hieraan bij te kunnen dragen, kan contact met hem opnemen via 06-84729323.