• Kickboksers Andy van der Meijde en Omar Baqi gaven workshops tijdens Garderen slaat door!

    Marit Hop
  • Op het grasveld bij de Mazenhofstraat waren een portrettekenaar en kunstenaars te vinden.

    Bram van den Heuvel
  • Marit Hop
  • Marit Hop

Garderen slaat door! drukbezocht

GARDEREN Na maanden van voorbereiden was het afgelopen zaterdag dan eindelijk zover: Garderen slaat door! Het straatfestival van de Veluwe. De hele dag waren er ontzettend veel dingen te beleven en was er voor iedereen wat te doen. Omroep Gelderland deed live verslag op de radio bij de feestlocatie. Het aanwezige publiek kon genieten van een succesvolle eerste editie van Garderen slaat door!

Marit Hop

Omdat er zoveel georganiseerd was moest er voor de tijd en op de dag zelf ontzettend veel geregeld worden, dat verliep allemaal goed. De organisatie had voor deze dag speciale shirtjes laten bedrukken, zo waren ze snel te herkennen. Omdat het de eerste keer was dat een straatfestival in Garderen zo georganiseerd werd, was het afwachten hoe het allemaal zou lopen. ,,Eerst was het allemaal wat hectisch, zo landde de helikopter bijvoorbeeld op het verkeerde veldje, maar later ging dat allemaal beter en liep het goed, het is een leuke ervaring", aldus organisator Ton van Krevel.

 

Om tien uur 's ochtends begon het spektakel en vanaf dat moment begon ook Omroep Gelderland met de uitzending. Zij stonden naast het podium, tegenover de Putbrink radio te maken en wisten de hele dag sfeervol vast te leggen. Al snel begon de Molen-tot-molenloop, een hardloopronde van vijf of tien kilometer. De winnaars van deze loop mochten een rondje meevliegen in de helikopter. Echter was een winnaar verhinderd omdat hij naar een andere loop voor stichting KiKa moest, daarom werd zijn kaartje per opbod verkocht en ging het geld naar KiKa. De helikopter was een doorslaand succes en vloog de hele dag rondjes boven Garderen. Daarvoor was een strak schema gemaakt zodat ongeveer honderd mensen een rondje meekonden met de honderdtachtig kilometer per uur vliegende helikopter. Een aantal keer werd de vlucht boven Garderen cadeau gedaan voor vaderdag, daar gaf deze gelegenheid ideaal de ruimte voor. 

 

FF DIMMEN Op het grasveld bij de Mazenhofstraat was onder de noemer kunst van alles te vinden. Zo was er een portrettekenaar en waren kunstenaars aan het werk onder het thema 'ff dimmen'. Zij schilderden werken die iets met Garderen van doen hadden en deze worden waar mogelijk geplaatst in het nieuwe dorpshuis van Garderen. Kunstenaar Maaike Bloemsma was deze dag ook aanwezig en was bezig met het schilderen van reeën. ,,Ik ben hier vandaag omdat ik ben gevraagd en omdat ik schilderen heel erg leuk vind, hier kan ik echt mijn ei in kwijt, het is hier vandaag heel gezellig. Vandaag kweek ik wat spierballen omdat er nu een soort van tijdsdruk op zit, normaal ben ik wel iets langer bezig omdat het allemaal laag voor laag moet", aldus Bloemsma.

 

Voor de kerk was het verzamelen voor een wandeltocht door het dorp onder leiding van een gids die alles over Garderen kan vertellen. Ook verleende shantykoor De Meulezangers uit Elspeet in de loop van de middag haar bijdrage. Dat viel erg goed in de smaak en de sfeer zat er bij het aanwezige publiek goed in. Enthousiast kwamen mensen in beweging op de maat van de muziek. Op het hoofdpodium waren allerlei soorten optredens, bijvoorbeeld Sabien Bouw die menig luisteraar met haar prachtige stem en gitaarspel wist te verrassen.

 

KICKBOKSER In de loop van de middag was het tijd voor kickboksers Andy van der Meijde en Europees kampioen Omar Baqi om te laten zien wat ze in huis hebben. Daarbij gaven ze ook workshops en geïnteresseerden konden daaraan deelnemen. Gewoon een kijkje nemen bij deze bekende mannen kon natuurlijk ook! Bij de Rijk Jetten Memorial Fietsrace streden de deelnemers om zo snel mogelijk over de finish te komen. Er was veel publiek dat de deelnemers luid en duidelijk aanmoedigde. Er waren zelfs deelnemers die in oude kledij de fietstocht meefietste, dat maakte het geheel extra sfeervol.

 

Organisor Ton van Krevel kijkt terug op een geslaagde dag. ,,Ik heb ontzettend veel tevreden mensen gesproken en de opkomst was en is heel erg hoog. Het goede weer speelt daar natuurlijk ook in mee, maar er zijn al veel mensen die volgend jaar als vrijwilliger mee willen helpen, dat zegt genoeg." Ook 's avonds bleef het nog lang gezellig: op de Putbrink was een horecaplein gevestigd waar naar hartenlust gegeten en gedronken kon worden en ook was er muziek op het podium. Dat zorgde voor een goede afsluiting van de dag en was het begin van een terugkerende feestdag: Garderen slaat door!