• Vereniging Dorpsgemeenschap Vierhouten
  • Vereniging Dorpsgemeenschap Vierhouten
  • Vereniging Dorpsgemeenschap Vierhouten
  • Vereniging Dorpsgemeenschap Vierhouten

Glas-in-lood terug in Dorpshuis

VIERHOUTEN Het uit 1953 daterende glas-in-lood paneel teruggeplaatst in de gevel van Dorpshuis Horsterhoek in Vierhouten. Het paneel, van een onbekende kunstenaar, is bij de bouw van het dorpshuis geplaatst en was in de loop der tijd en door een aantal verbouwingen in bijzonder slechte staat geraakt. Het bestuur van de Vereniging Dorpsgemeenschap Vierhouten vreesde dat het paneel spoedig niet meer gerepareerd zou kunnen worden en een historisch stukje Vierhouten zou verdwijnen en heeft daarom ht initiatief voor de restauratie genomen.

Dorpshuis Horsterhoek is een gebouw van de bekende architect J.W.C. Boks en een gemeentelijk monument. Daarom was de provincie bereid een deel van de restauratiekosten te betalen. Het overige deel is gedekt door een bijdrage van de gemeente Nunspeet en van het Rabofonds Noord Veluwe.

Het glasatelier van voorglasinlood.nl in Apeldoorn heeft het hele paneel uit elkaar genomen, ontbrekende en beschadigde delen vervangen en het geheel terug geplaatst in een thermopane-raam. Glashandel Wolf uit Nunspeet en Jan Pluim Schilderwerken hebben voor het uiteindelijke plaatsen gezorgd.

Met deze restauratie is het paneel behouden voor het nageslacht: een kenmerkend stukje Vierhouten.