• De Lingeborgh

Gratis nieuwe fietsverlichting in gemeente Nunspeet

ELSPEET Rijwielhandelaren in Nunspeet en Elspeet controleren en repareren vrijdag 19 oktober tussen 14.00 en 19.00 uur gratis fietsverlichting. Dit is een actie van de politie, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de gemeente Nunspeet met als doel fietsers meer bewust te maken van goede verlichting op de fiets.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de fietsers geen goede verlichting voert. Dat leidt volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) tot zo'n twintig doden en vierhonderd zwaargewonden per jaar: ,,De fietsers blijken zich wel bewust te zijn van de defecte of ontbrekende verlichting. Toch maken de fietsers zich weinig zorgen. Ze denken als ik de auto kan zien, ziet de auto mij ook wel. Maar zelfs in een stad met goede straatverlichting is dat niet zo. Een fietser zonder licht valt weg tegen de achtergrond en wordt door de automobilist niet gezien. Tenzij de fietser in de koplampbundel van de auto verschijnt, maar dan is het meestal al te laat."

In oktober en november voeren de politie, VVN en de gemeente Nunspeet daarom samen met de plaatselijke rijwielhandelaren, de campagne voor fietsverlichting: 'Ik wil je zien!'

Inwoners van de gemeente Nunspeet kunnen gratis hun fietsverlichting laten controleren en indien nodig gratis de lampjes (niet de complete lampen, maar alleen de lampbolletjes) laten vervangen bij de deelnemende rijwielhandelaren en de politie controleert extra op fietsverlichting.

Deelnemende fietsenmakers zijn Fietsspecialist Jacob Bonenberg, Laan Nunspeet; Vlijm fietsen, Uddelerweg Elspeet; Geniet van Fietsen Ronald van Rumpt, Zwolsewegje Nunspeet; Pro Fiets Joop de Haan, Stationslaan, Nunspeet; Mooiweer fietsen, Oenenburgweg Nunspeet en De Fietsmakerij, Astridlaan 34 Nunspeet.