50 jaar WCP

Tja, verjaardagen… De één houdt er niet van en viert het niet. Een ander viert het wel maar voelt het als verplichting en ziet er tegenop om de hele dag/avond rond te lopen om te kijken of er nog lege glazen en chipsschaaltjes zijn om bij te vullen. Vind je het vieren wel leuk, maak er dan een gezellig feest van met je genodigden.

De vereniging Winkelcentrum Putten (WCP) is dit jaar ook jarig. Zij bestaat vijftig jaar. Dat is een hele tijd en een hele prestatie. Er zijn zeker een paar roerige perioden geweest en ook recent is er veel bestuurlijk gedoe geweest. Ik heb mij daar ook wel eerder kritisch over geuit. Nu is er in vijftig jaar een hoop veranderd. Terecht schijft de winkeliersvereniging op haar website (www.winkelcentrumputten.nl) en ik citeer: "Wie terugkijkt in de tijd ziet dat het centrum een dynamisch geheel is. Bedrijven komen en gaan, het straatbeeld is veranderd en het centrum is gegroeid. (…) Namen van weleer als Rijwiel- en Bromfietshandel Krol, Hotel de Roskam, Firma Elbertsen en Smederij Kuiper zijn in het huidige straatbeeld niet meer terug te vinden. Hun locaties zijn opgevuld door nieuwe bedrijven met andere winkelconcepten."

Nu weet ik dat ik zo mijn nostalgische momenten heb, maar dit keer heeft het geen zin. Je kan immers niets meer kopen (en WCP-punten sparen) in een winkel die er niet meer is. Ook in de toekomst zal er nog wel veel veranderen. Op dit moment is één van de deelnemers in faillissement terechtgekomen en het is de vraag hoe dat verder gaat. Even geen feest voor die betrokkenen.

Afgelopen vrijdag was er wel het WCP-jubileumfeest voor deelnemers en je kon als consumerende Puttenaar een VIP-toegangskaart kopen. Eventueel kon je door nog meer te consumeren een korting van 50% bij elkaar sparen. Ik ben niet geweest. Misschien ben ik krenterig hierin, maar ik ga niet betalen om bij iemand op een verjaardagsfeestje te komen. Ik vermoed dat er meer mensen zo over dachten. Een dag van tevoren kreeg ik via één van de deelnemers een e-mail waarin ik mij kon inschrijven voor een verloting van twintig(!) vrijkaarten. Vaak is er een reden als er op het laatste moment zoveel vrijkaarten verloot worden. Via Bedrijfs Cultureel Abonnement krijgen wij ook wel eens vrijkaarten voor theatervoorstellingen (vandaag reageren en vanavond in het theater). Dan kom je ineens tientallen collega's tegen die net als jij de zaal een beetje opvullen zodat de opkomst nog wat lijkt. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar het zal wel heel rustig geweest zijn in de voorverkoop met betalende VIP-gasten. Of er nu veel of weinig mensen waren, ik hoop dat ze er gewoon een heel leuk feest van gemaakt hebben. Dat is het belangrijkst.

Als consumerende Puttenaar had ik dus niet zo'n behoefte aan een WCP-jubileumfeest in een hal, maar als het helpt om het consumeren in het Puttense winkelcentrum de aankomende vijftig jaar een feest te laten blijven, vind ik het al gauw goed. Gefeliciteerd en succes daarmee de aankomende vijftig jaar!

Martijn Fabriek.