Voorjaarsgeluiden

De afgelopen weekenden was het weer lekker voorjaarsweer om erop uit te gaan. Er is weer mooi de gelegenheid om naar een landgoed, stuk bos of park in de buurt te gaan en te genieten in de natuur van de voorjaarszon en voorjaarsgeluiden. Je kent ze wel, die typische voorjaarsgeluiden van zingende vogels, geritsel in het struikgewas, het zoemen van insecten en motorgeluiden. Vooral motorherrie eigenlijk.

Hoewel de winter voorbij is, realiseer ik mij dat ik mij nu op glad ijs begeef. Er zijn in mijn ogen namelijk twee groepen die er niet zo goed tegenkunnen als iemand er iets minder positief tegenover staat dan zijzelf. Dat zijn zeilers en motorrijders. Laat ik inderdaad maar toegeven dat ik daar iets minder positief over ben vanuit mijn eigen persoonlijke ervaringen in het dagelijks leven. Een discussie erover voeren is vaak zinloos. Varen en motorrijden wordt door de groepen zelf gezien als een grondwettelijk recht en dit recht voor de groep moet verdedigd worden alsof het om een uitstervend ras gaat. Mijn mening over de zeilboot heb ik vorig jaar al eens beschreven. Ik zal daar nu iets positiever over zijn. Een zeilboot maakt bij het zeilen tenminste geen herrie.

Uiteraard is het in Nederland overdag zelden echt stil. In de omgeving van Putten waar wij wandelen is altijd wel een weg in de buurt waar verkeersgeluiden vanaf komen. Afhankelijk natuurlijk van de drukte op de weg en hoe hard gereden wordt is dat achtergrondgeluid meer of minder aanwezig, maar het is achtergrondgeluid. Bij autoverkeer is het geluid aanwezig maar vaak zo zwak hoorbaar dat je vaak niet eens kan plaatsen waar het vandaan komt en wat voor soort autoverkeer het is. Bij motoren is dat helaas vaak anders. Zeker tijdens de eerste mooie weekenden van het jaar worden massaal de motorrijwielen weer uit de mottenballen gehaald. Dan wordt het tijd om met de motor te toeren in en rond de genoemde landgoederen, parken en bossen en te genieten van de mooie en stille natuur. Hiermee bedoel ik de stilte die er kan zijn in de natuur als er geen motorrijders zijn waarvan je dankzij het bewust gecreëerde "sportieve" uitlaatgeluid precies hoort waar ze starten, warmdraaien, sportief optrekken, doorrijden of even extra gas geven om in te halen. Er zijn plekken om ons heen waar dit helaas de enige voorjaarsgeluiden zijn.

Het is hiermee zeker niet mijn bedoeling om motorrijders het recht of de gelegenheid tot motorrijden te ontnemen. Ik zou het alleen af en toe wel prettig vinden om ook van hen de gelegenheid te krijgen om van de natuurlijke voorjaarsgeluiden te kunnen genieten.

Martijn Fabriek.