Zelfvoorzienend

Ik geef toe dat ik enorm bevooroordeeld ben. Op dit moment van schrijven kijk ik uit het raampje van de camper waarmee we in het Harz gebergte in Duitsland staan. Het kilometers verre uitzicht over afwisselend bebost en open veld is schitterend. Ik had ook op de camperplek achter het gemeentehuis in Putten kunnen staan. Althans, daar ga ik nog maar van uit. Afgelopen week is er in de raad van Putten gediscussieerd over deze camperplaatsen. Ik heb geen idee wat daar uit gekomen is. We hebben hier geen internet en tv, dus ik heb al een week lang niets meegekregen van wat in Putten of Nederland speelt.

Bestaan de openbare camperplaatsen in Putten nog wel? Eerder in een commissievergadering is er al over de camperplaatsen gesproken. De aanleiding is dat het niet de bedoeling is dat gemeenten voorzieningen aanbieden op of onder kostprijs waarmee ondernemers uiteraard niet kunnen concurreren. Er werd zelfs gesuggereerd dat de grootste campervereniging NKC altijd tegen deze oneerlijke concurrentie zou zijn. De waarheid over deze uitspraak en de situatie in Putten is toch iets minder zwart-wit.

Volgens de NKC is er sprake van oneerlijke concurrentie als er door de gemeente voorzieningen worden aangeboden die ook door een ondernemer worden aangeboden of door een ondernemer aangeboden willen worden. Dan moet het natuurlijk wel om een vergelijkbaar alternatief zijn waar de (camper)consument uit kan kiezen. Een camperplek op een camping aan de Randmeren of diep in het bos is misschien best mooi, maar niet handig als je 's avonds keuze uit verschillende restaurants op loopafstand wilt hebben.

Ook betaal je op campings altijd voor voorzieningen die je helemaal niet nodig hebt. Je bent zelfvoorzienend in een camper dus hebt eigenlijk alleen een parkeerplaats nodig om te overnachten. Waarom zou je dan betalen voor voorzieningen die je niet wilt? Stel dat in Putten betaald parkeren wordt ingevoerd voor alle personenauto's waarbij je wel altijd gratis je auto kan laten wassen. Dagelijks je auto laten wassen zit je toch helemaal niet op te wachten als je alleen maar even wil parkeren om boodschappen te doen?

Er is dus geen oneerlijke camperplek concurrentie in het centrum van Putten door het gratis aanbieden van een parkeerplaats zonder voorzieningen op een plek die voor alle andere auto's ook gratis is. Het maakt Putten aantrekkelijker voor camperaars die anders naar een andere plaats gaan om daar de middenstand en horeca te spekken. Geef die camperaars de ruimte om het in Putten uit te geven.

Een discussie over toeristenbelasting is wel begrijpelijk. Ook als je in een eigen camper overnacht in Putten zou het niet onlogisch zijn dat hiervoor de Puttense toeristenbelasting wordt opgelegd, hoewel het innen waarschijnlijk meer kost dan het oplevert. Laat camperaars zelf hun bijdrage brengen bij het gemeentehuis of VVV zoals dat hier in Duitsland vaak gebeurt. Kunnen ze meteen een rondje in Putten maken om weer wat uit te geven, zoals wij nu hier in het plaatsje Allrode gaan doen…

Martijn Fabriek