• In kano's maken deelnemers de grote oversteek naar de Banken in Zeewolde.

    Charlotte Kroone
  • Deelnemers fietsen hard tegen de wind in, wie het eerst bij strand Horst is.

    Charlotte Kroone
  • Korfbal als één van de sportieve activiteiten.

    Charlotte Kroone

27ste editie van 'De Grote Oversteek'

Precies 117 jongeren tussen de 12 en 15 jaar deden afgelopen vrijdag mee aan de 27e editie van de Grote Oversteek van Putten naar Zeewolde. Met de sportieve overtocht en daaropvolgende (nachtelijke) survivalactiviteiten sluiten de jongeren het jeugdwerk van het afgelopen kerkseizoen af.

Charlotte Kroone

De Grote Oversteek is een begrip in Putten en omgeving. Wat ooit begon als 'eens een keer iets anders' als afsluiting van het jeugdwerkseizoen vanuit de Andreaskerk, is het in de loop der jaren uitgegroeid tot een groots interkerkelijk evenement waar bijna alle kerken in Putten een bijdrage aan leveren. Het evenement staat voor gezelligheid, sportiviteit, persoonlijke grenzen verleggen en saamhorigheid.

Eén van de organisatoren Bas Tijssen: ,, Voorop staat dat iedereen een fantastische tijd heeft. Het is mooi om te zien dat er echt een band ontstaat tussen de deelnemers - die elkaar soms wel, maar soms ook helemaal niet kennen. Ik herinner me uit mijn eigen jeugd dat deelname aan De Grote Oversteek behoorlijk impact kan hebben: nauwelijks tot niet slapen, meedoen aan allerlei actieve opdrachten, jezelf en elkaar als team leren kennen, allemaal zaken die best wat van je vragen op zo'n (jonge) leeftijd, maar die hoe dan ook een onvergetelijke indruk achterlaten. Sommigen sluiten er vriendschappen voor het leven mee. Dat vind ik mooi. Tenslotte is er nog een competitief element in het geheel. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om twee eerste prijzen uit te reiken. Eén in de categorie 12 en 13 jaar en één in de categorie 14 en 15 jaar. De winnaars gaan er vandoor met een menu voor 6 personen bij Chicky's kiprestaurant."

GOED DOEL Los van het plezier dat de jongeren met elkaar hebben, staan de deelnemers tussen de activiteiten door ook stil bij hun Bijbelse normen en waarden. Bovendien steunt de organisatie van De Grote Oversteek een goed doel, dit jaar was dat Stichting Etike. Een stichting die ongewenst zwangere tienermoeders in oorlogsgebieden (in Congo) een kans biedt aan hun toekomst te bouwen. Het doel was om dit jaar 3.500 euro over te kunnen maken en dat is gelukt. Het bedrag kwam er op twee manieren: door het in- en verkopen van advertentieruimte in de krant en met het inschrijfgeld van 90 euro per team.

Een veertienjarige deelnemer: ,,Vrijdagmiddag startten we met de 24-uurs survivaltocht. Eerst hadden we een samenzijn (en uitleg) in de Gereformeerde Kerk in de Achterstraat. Van daaruit zijn we in twintig groepjes van zes met flinke tegenwind maar zónder regen naar strand Horst gefietst. Daar lagen zes kano's op ons te wachten, klaar voor vertrek naar de Banken van Zeewolde. Eenmaal daar hebben we allemaal coole spellen gedaan, zoals kratjes stapelen, vlotten bouwen, de indianenbrug oversteken (twee touwen over het water), onze eigen tent opzetten en kampvuur maken. Van slapen is het eigenlijk niet echt gekomen. Gelukkig hoeven we de terugweg niet te kanovaren maar gaan we met de pont."

Tijssen: ,,Vanaf de start zijn mobiele telefoons niet meer toegestaan, wat op zich zelf voor sommigen al een hele uitdaging is. Dat is precies waar het om draait deze 24 uur: dat de jongeren ontdekken en leren, elkaar tot grotere hoogtes brengen, uit hun comfortzone stappen en dingen doen die ze anders niet zouden durven. 's Ochtends was het ondanks het weinig slapen vroeg weer op. In de loop van de zaterdagmiddag was er voor alle deelnemers, (vrijwillige) begeleiding en ouders een lekkere BBQ. Daarna keerde de hele stoet terug naar Putten en was bij de meesten de pap onderhand wel op. We hanteren het principe 'samen uit, samen thuis' dus sloten we het evenement samen in de kerk af. We kijken terug op een geslaagde oversteek!"

Wie meer informatie over de Grote Oversteek wil of foto's wil bekijken kan terecht op www.degroteoversteek.nl of op Facebook.