Aankomst Putten-Ladelund loop

PUTTEN ,,Zeer moe, maar zeer voldaan." Dat is wat de deelnemers van de Putten-Ladelund loop zondag, vlak voor vertrek naar Putten toe, tegen elkaar zeggen.

Zaterdagochtend staat de laatste etappe op de planning. Team twee zal de laatste 30 kilometer lopen tot aan het verzamel punt in Achtrup. In de bivak wordt besloten om met alle hardlopers de laatste kilometer te lopen. Zij verzamelen zich en lopen team twee tegemoet. Gezamenlijk lopen alle hardlopers de laatste kilometer van de officiële estafetteroute. Aangekomen is het een erg emotioneel moment; alle kilometer zijn nu gelopen.

In Achtrup verzamelen alle deelnemers van de Putten-Ladelund loop en veel inwoners van Ladelund zich bij het station. Dit is het station waar de Puttense mannen in 1944 zijn aangekomen. Vanaf hier lopen alle deelnemers en de vele inwoners uit Ladelund gezamenlijk de laatste kilometers, dezelfde kilometers die de mannen van Putten ook gelopen hebben, tot aan de massagraven in Ladelund. Het is een indrukwekkende stoet. In totaal lopen ongeveer 200 mensen de laatste acht kilometers naar Ladelund. Eenmaal daar aangekomen is het onthaal voor de Putten-Ladelund loop onbeschrijfelijk. Alle bomen zijn versierd met oranje linten, om en om hangen de Duitse en Nederlandse vlag aan alle huizen. Mensen staan met vlaggetjes van beide landen te zwaaien en de lokale bevolking deelt bekertjes water uit. Er staat een fanfare band de grote stoet op te wachten, om ze ingeleide te doen het dorp in. Na aankomst loopt iedereen door naar de gedachtenisruimte en verzamelen mensen zich rond de massagraven waar een minuut stilte wordt gehouden.

LDe inwoners van Ladelund hebben letterlijk hun deuren voor de deelnemers van de Putten-Ladelund loop open gezet. Iedereen kon 's avonds met zijn of haar gastvrouw/heer mee waar zij de nacht konden doorbrengen. De meeste gastgezinnen liepen mee van Achtrup naar Ladelund, waarna zij ook aanwezig waren tijdens de welkomstdienst in de St. Petri Kirche in Ladelund en het officiële diner 's avonds. Tijdens het diner waren er verschillende spreker, waaronder Pastor Richter. Pastor Richter heeft zich altijd ingezet voor de mensen in Putten. Hij was ook een grote inspiratie voor het idee van de Putten-Ladelund loop. Hij bedankte iedereen dan ook die mee is gegaan op de reis van Putten naar Ladelund. Hij sprak de wens uit dat hij hoopt dat dit niet het einde van een reis van verzoening is voor alle Nederlanders en Duitsers, maar juist een begin.

Ook burgemeester Henk Lambooij van Putten was aanwezig in Ladelund. Hij was hier om de Putten-Ladelund loop te verwelkomen, maar ook -en vooral- om de erepenning van de gemeente Putten uit te reiken aan pastor H.P. Richter. Pastor Richter heeft zich vanaf zijn indiensttreding als pastor van de St. Petri Kirche in Ladelund ingezet voor de verzoening tussen Ladelund en Putten. "Dankbaarheid voor vergeving en verzoening" was ook het thema van de Putten-Ladelund loop.

Zondag, na een kerkdienst, een rondleiding door de gedachtenisruimte en een kijkje op de plek van het voormalig concentratiekamp. Is het tijd om nog één keer met elkaar te lunchen. Hierna wordt er afscheid genomen van alle gastgezinnen, waarbij iedereen 'hun' gastgezin van harte uitnodigt om snel een keer naar Putten te komen. Dan is het toch echt weer tijd om richting Putten te vertrekken. Moe, maar heel erg gelukkig, onder de indruk en overweldigt gaan de Puttenaren de auto's in. Naar verwachting komen we vannacht rond middernacht weer aan op het Fontanusplein.