• Anna Hoogebeen won dit weekend de kunstwedstrijd van de gemeente Putten. 

    Marieke Michielsen
  • Marieke Michielsen

Anna Hoogebeen wint kunstwedstrijd voor trouwzaal

PUTTEN  De kunstwedstrijd voor een nieuw kunstwerk in de trouwzaal van de gemeente Putten is gewonnen door Anna Hoogebeen met haar kunstwerk 'Verbinding'.

Maranke Pater

 

Hoogebeen won de wedstrijd met een frame gevuld met tientallen gekleurde draden. Anna; ,,Toen ik hoorde over de wedstrijd ben ik al vrij snel daarna naar de trouwzaal gegaan van het gemeentehuis in Putten. Ik wist dat ik iets met zachte kleuren wilde doen. Het frame is ingewassen met een wax van azuurblauw. Dit frame staat symbool voor begrenzing. Toch heeft het kunstwerk met de losse draden ook losse eindjes." Ringetjes van jade versieren sommige draden. ,,Jade is een half-edelsteen die gegonnen wordt in China en Mexico. Ringen hebben te maken met trouwen. Jade staat symbool voor liefde. De steen heeft een prachtige groene kleur en was daarom zo mooi om te verwerken in dit kunstwerk." 

VERBINDING De meeste draden in dit kunstwerk zijn gespannen, sommige hangen los. ,,Ik heb bewust een aantal draden in het kunstwerk afgeknipt, zodat ze kunnen gaan bewegen als er een zuchtje wind staat. De draden hangen in een open frame, zodat als het licht op de muur schijnt de draden een schaduw krijgen. Het was misschien lastig met het vervoeren van het werk, maar ik wilde er per se geen concessies aan doen." Voor Hoogebeen was het lastig om een werk te maken waar ze geen naam of een tekst aan kon verbinden met een uitleg. Groot was dan ook haar verrassing toen ze het jury-rapport binnenkreeg. ,,Er loopt een rode draad door het leven en ook door dit werk. Dit toont de kracht van verbinding, verfijnd maar duidelijk. Het heeft betekenis en geeft betekenis in de trouwzaal'', stond er geschreven. Hoogebeen: ,,Ik had mijn werk 'Verbinding' genoemd, dus het voelde echt als een spijker op de kop."

TOUW EN DRAAD Ooit is Anna Hoogebeen gestart met het maken van kunstwerken. Een deel van haar werk wordt verkocht bij Hoogebeen Interieur, een zaak die ze zelf gestart is en nu wordt gerund door haar zoon. ,,Toen ik met pensioen ging, kreeg ik meer ruimte om kunst te maken." Haar achtertuin grenst aan het Putterbos en hier maakt ze graag grote installaties met touw en draad. Van gebruiksvoorwerpen zoals gordijnstangen maakt ze bijzondere kunst. ,,Ik vind het leuk als een kunstwerk kan bewegen. Dat geeft een extra stukje dimensie. Van mij hoeft een kunstwerk ook niet tijdloos te zijn. Ik kijk altijd kritisch naar spullen die ik mee naar huis neem om te bewerken. Het geeft een vrij gevoel om iets naar je eigen hand te kunnen vormen."

Naast haar hangende installaties , haar kunstwerken van draden en haar schilderijen denkt Anna graag 'out of the box'. Voor haar collages knipt ze veel in woonmagazines om van die beelden vervolgens compleet nieuwe kunstwerken te maken. ,,Mijn werk valt niet in een hokje te stoppen."

De expositie van het winnende kunstwerk en alle andere kunstwerken is nog tot eind deze week te zien. Van donderdag tot en met zondag zijn de werken van 14.00 uur tot 16.00 uur te bezichtigen op de Achterstraat 35.