Basisscholieren adopteren voorstelling

PUTTEN  De Gabriëlschool is de allereerste school in Putten die het project 'Adopteer een voorstelling' voor het basisonderwijs uitvoert. Afgelopen maandag zijn middenbouwgroepen gestart met het maken van posters en toegangskaarten voor de voorstelling 'De Kindertemmer' van Jacques Vriens, die aanstaande zaterdag in Theater Stroud wordt opgevoerd.

 

Het was de wens van Rosemarie Landman (programmeur voor Theater Stroud) en Astrid van Schaik (voorzitter van Theater Stroud) dat hun project ook vertaald zou worden naar het basisonderwijs. Waar de scholieren van het voortgezet onderwijs bij alle facetten van een theatervoorstelling actief betrokken waren, mogen de kinderen van de Gabriëlschool een aangepast programma doen.

Lémonie Donselaar (8) begint al ijverig te werken aan een poster voor de voorstelling. Donselaar: ,,De juf heeft ons voorgelezen uit het boek. Het gaat over twee heel erg verwende kinderen en dan komt de Kindertemmer die ze heel erg laat schrikken. Het is echt een heel leuk verhaal."

Illustrator Arjan Lagendijk is naar school gekomen om met de kinderen affiches en theatertickets te ontwerpen voor de voorstelling, die later op de expositie in Theater Stroud worden vertoond. Lagendijk: ,,Ik laat de kinderen eerst opschrijven wat ze in hun hoofd hebben als ze aan het boek 'de Kindertemmer' denken. Daarna kunnen ze aan de slag met tekenen en kleuren. Het is erg leuk om met de kinderen hieraan te werken. Het verbaast mij iedere keer weer hoeveel fantasie er uit komt."

De drie leukste theatertickets worden aanstaande zaterdag gebruikt voor de theatervoorstelling. In aanloop naar het project hebben de kinderen vragen bedacht voor de schrijver, die vervolgens de kinderen uitgebreid in verhaalvorm heeft beantwoord. Rosemarie Landman: ,,We hebben van het impressariaat van Jacques vernomen dat hij het erg leuk vindt om mee te doen aan dit project. We hopen in de toekomst nog meer kindervoorstellingen te laten adopteren door basisscholieren, zodat ze op jonge leeftijd al in contact komen met het theater."

Deze variant van 'Adopteer een voorstelling' is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Putten. Combinatiefunctionaris van Cultuurkust Robert Vroegindeweij ziet het project als een mooie manier om door middel van kunst het samenwerken, creativiteit en onderzoekend leervermogen te stimuleren. Vroegindeweij: ,,We willen het drama- en muziekonderwijs in Putten naar een hoger plan brengen. Door de kinderen hun fantasie te laten gebruiken leren ze out of the box te denken. Theater Stroud is hier een mooie partner in."

Ook voor juf Ilse Berends is het een mooi project om aan mee te werken. ,,De kinderen waren al dolenthousiast toen ik uit het boek voorlas. Eén van hen zei net zelfs dat hij op zijn affiche zou zetten dat bezoekers 'buikpijn van het lachen' zouden krijgen. Prachtig toch?"

De familievoorstelling De Kindertemmer  is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Toegangskaarten kosten € 10,00 en zijn te koop bij de VVV Putten (tel. 0341-351777) en www.theaterstroud.nl. De start van de voorstelling is 16.00 uur. 

foto Illustrator Arjan Lagendijk prikkelt de fantasie van de leerlingen van de Gabriëlschool.