• Het Puttens Historisch Genootschap verkoopt veel boeken.

    Maranke Pater

Boekverkoop PHG loopt heel goed

PUTTEN In de voormalige school Klein Schovenhorst aan de Bilderdijkstraat huist een grote verzameling boeken van het Puttens Historisch Genootschap, bij elkaar gescharreld voor de verkoop. Iedere tweede zaterdag en laatste zaterdag van de maand wordt hier een boekenmarkt gehouden waarvan de opbrengsten voor de stichting PHG is.

Maranke Pater

De PHG heeft twee klaslokalen in de oude school die vol staan met boeken voor de liefhebbber. Van romans tot verhalenbundels. Vrijwilliger Peter Vink: ,,We hebben boeken in verschillende thema's van humor, cabaret en detectives tot misdaadromans en klassieke boeken. Alles wat met lectuur of literatuur te maken heeft is welkom. We verzamelen zelfs Engels-, Frans-, of Duitstalige boeken." Vorig jaar is de PHG met de verkoop gestart. Vink: ,,Vroeger had de PHG nog zomermarkten waar boeken werden verkocht. We krijgen als stichting geen subsidie van de gemeente voor de Tien Malen en de Mariahoeve en daarom moesten we naar een grotere bron van inkomsten zoeken." Het genootschap is trots op de methode van sortering, dit gebeurt met uiterste precisie. Haaije Jansen, vrijwilliger: ,,We krijgen heel veel boeken aangeboden. Hierdoor kunnen we ook boeken die er niet mooi uitzien er tussenuit halen. In een deel van dit gebouw bewaren we zelfs dubbele exemplaren van bekende auteurs, die boeken worden namelijk snel naar ons toe gebracht." Alle boeken worden gerubriceerd, zodat ze ook makkelijker terug te vinden zijn.

GASTEN Gedurende de dagen dat de boekenmarkt open is, zijn er gastheren en gastvrouwen van het PHG aanwezig. Jansen: ,,Het is een leuke vrijwilligersfunctie, want het geeft voldoening om mensen die op zoek zijn naar een specifiek boek te kunnen helpen." Tijdens de boekenmarkt kunnen er ook exemplaren worden weggebracht, Vink: ,,Sommige mensen vinden het echt moeilijk om afscheid te nemen van hun boeken. Er worden in het hele land minder boekenkasten aangeschaft, want de jongere generatie vindt het geen probleem om een gelezen boek door te geven aan een ander of aan een kringloopwinkel. "

SNUFFELEN Het hele jaar ontvangt het PHG iedere zaterdag dat de boekenmarkt open is veel bezoekers. Vink: ,,Je kunt niet zeggen dat het alleen Puttenaren zijn die ons vinden. Vanuit het hele land komen mensen naar de boekenmarkt toe. Uiteraard zijn er veel toeristen die het heerlijk vinden om te snuffelen, maar er zijn ook heel wat boekhandelaars die hier hun boeken inkopen." Over het algemeen worden de boeken voor een klein bedrag verkocht, mits er twijfel bestaat over de waarde van het boek. ,,We hebben een keer een boek in handen gekregen dat heel bijzonder was en waar we 180 euro voor konden vragen. We gaan ook steeds meer via internet verkopen. En er zijn altijd verzamelaars die bepaalde schrijvers zoals W.G. van der Hulst of de serie van Arendsoog verzamelen."

De meeste bezoekers zijn volgens de heren zo een uur tot anderhalf uur bezig met snuffelen tussen de boeken. Jansen: ,,Soms komen ze met een lijstje, een andere keer is het heel vrijblijvend. De meeste nieuwe klanten zijn verrast door de grote hoeveelheid boeken. Nu zitten we in de buurt van 10.000 boeken. We verkopen ook cd's, lp's en dvd's. Vooral lp's worden weer veel gebruikt." De heren merken dat in Putten vooral oorlogsboeken het nu goed doen in de verkoop. Vink: ,,Op het moment dat we een thema aan een bepaalde periode kunnen verbinden zoeken we er boeken bij die erbij passen. In deze periode schenken we bijvoorbeeld extra aandacht aan de reis- en vakantiegidsen."

VRIJWILLIGERS Het PHG is op zoek naar meer vrijwilligers die willen helpen bij de verkoop van de boeken. Vink: ,,Iedere donderdag komen we bij elkaar om de ingebrachte boeken te archiveren en te registreren. Op de zaterdagen dat we open zijn hebben we vrijwilligers die in de school helpen bij de verkoop van de boeken. Eén van de vrijwilligers bemant de kassa terwijl de andere de boekenliefhebbers bijstaat. Wie vrijwilliger wil worden moet wel verstand hebben van boeken. Zo is het handig als iemand de verschillende genres uit elkaar kan houden of iemand advies kan geven."