• Wim Alie en Maikel van Essen doen al enige tijd mee met De Puttense Boerendansers

    De Puttense Boerendansers

Boerendansers zoeken leden

PUTTEN De Puttense Boerendansers zijn op zoek naar nieuwe leden. Wim en Alie van Essen zijn al enkele jaren lid met hun 22-jarige zoon Maikel.

Maranke Pater

Eigenlijk wilde Wim niets weten over de Puttense Boerendansers, maar toen een kennis van hem aandrong om vooral eens een keer met zijn vrouw Alie bij de repetities te gaan kijken besloot hij toch maar een keer te gaan. ,,We zijn gaan kijken en zijn nooit meer bij de groep weggegaan. Het was in het begin wel moeilijk, het duurt namelijk even voordat je met een optreden mee kunt doen omdat je alle dansen onder de knie moet krijgen. Maar het valt goed te leren en het is ontzettend leuk om te doen.” Wim geniet vooral van het feit dat dit een activiteit is die hij samen met zijn vrouw kan doen en sinds kort ook met zijn zoon. ,,Maikel zei altijd gekscherend dat wat wij deden met het dansen dat dat niks voorstelde, dus toen hebben we hem een keer uitgedaagd om tijdens de repetitie een keer me te komen doen. Hij bleek het echter bijzonder grappig te vinden en besloot ook mee te gaan doen. Hij had alle Polka’s en Walsen sneller door dan wij.”

OPTREDENS Genieten doet Wim ook tijdens de optredens die door het hele land plaatsvinden. ,,Het is het plezier wat je in bejaardenhuizen en zorgcentra kunt overbrengen op oudere mensen. We hebben samen een dansgroep met dertien dansparen en drie muzikanten. Wij gaan naar de meeste optredens mee en reizen het hele land af. Dit jaar zijn we in Assendelft geweest en twee weken terug waren we in IJsselmuiden. Het is het leukste als we op een festival kunnen optreden of tijdens bijzondere dagen, zoals Eibertjesdag en tijdens de Nijkerkse Boerenmaandag.” De kledij wordt door de leden zelf gemaakt. Het betreft de Puttense klederdracht uit de jaren 1900 tot 1910. De stof voor de kleding wordt uit Staphorst gehaald. ,,De dames dragen mutsen die zo nu en dan gewassen moeten worden en dat stijven en wassen doen ze op de ouderwetse manier wat een hele klus is. We dragen allemaal klompen. Dat hoort immers bij deze boerendansen.

OUTFIT Om mijn eigen outfit helemaal af te maken draag ik een zakhorloge dat een erfstuk is. Het is ooit van de grootvader van mijn vrouw geweest. Hij is tijdens de razzia weggevoerd naar Duitsland en dit horloge is het enige dat ooit van hem uit Duitsland is teruggekomen. Het is dus heel bijzonder dat ik dit horloge mag dragen.” Zijn zoon Maikel danst altijd samen met één van de oudere dames. ,,Het hindert hem niet om met deze dame te dansen, maar het zou hartstikke leuk zijn als er wat meer jong bloed in de groep komt. Zijn vrienden en vriendinnen vinden het heel leuk dat hij bij onze groep hoort maar zelf nemen ze de stap niet om mee te doen. We zoeken overigens nieuwe leden in alle leeftijdscategorieën." Elke woensdagavond wordt er gerepeteerd in de even weken van 20.00 tot 22.00 uur. Voor meer informatie: Peter Eggemond, secretaris/penningmeester, 0341-357911 en www.deputtenseboerendansers.nl.