Boom uit Ladelund geplant in Putten

PUTTEN Een boom uit Ladelund (Duitsland) is donderdagavond geplant in Putten. De boom staat voor verbondenheid en verzoening en is opgehaalde door inwoners van Putten.

Er is dan ook een nauwe relatie tussen de twee steden. De 111 Puttenaren die zijn weggevoerd bij de razzia van Putten in oktober 1944 kwamen om in Ladelund, een buitenkamp van het concentratiekamp Neugengamme. In totaal werden bijna 660 inwoners van Putten tijdens de razzia opgepakt en naar concentratiekampen gebracht. In totaal vonden 552 mensen de dood, als directe nasleep van de razzia.

Eind april is een groep inwoners begonnen met een estafetteloop (700 kilometer) van Putten naar Ladelund. Begin mei kwamen ze aan in Duitsland. De loopgroep heeft in Ladelund een boom ontvangen met het verzoek deze in Putten te planten als symbool van de verbondenheid tussen Putten en Ladelund. Bij de gedachtenisruimte in Ladelund staat een soortgelijke boom. In overleg met de gemeente Putten is gekozen voor het grasveld bij de Gedachtenisruimte aan de Dorpsstraat als plantlocatie.