Campagne 'Glas in 't bakkie' op Noord-Veluwe

VELUWE De gemeenten op de Noord-Veluwe starten met de campagne 'Glas in 't bakkie!'. Glas is waardevol en mag nu mét deksels en mét restjes in de glasbak worden gegooid. Wethouder Harm Westerbroek van de gemeente Oldebroek deed vandaag de aftrap door het inzamelvoertuig van campagnemateriaal te voorzien. Inwoners kunnen het voertuig van de inzamelaar Dusseldorp de komende maanden door hun gemeente zien rijden.

In de regio Noord-Veluwe brengen de mensen jaarlijks ongeveer 19 kilogram glas per persoon naar de glasbak. Het landelijke streven ligt op 24 kilogram. De Noord-Veluwe is dus al goed op weg, maar het kan nog beter! Om dit extra onder de aandacht te brengen, worden er in de regio de komende maand allerlei acties ondernomen. Harm Westerbroek roept iedereen op om glas (ook met deksels en restjes) naar de glasbak te brengen en niet bij het restafval te doen.

Mét restjes en mét deksel

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen glas eerder naar de glasbak brengen als ze daar weinig moeite voor hoeven te doen. Terwijl vroeger het glas eerst schoongemaakt moest worden, mag je nu de restjes aan het glas laten zitten. En ook de dop of deksel kunnen mee de glasbak in. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk gemakkelijker en hygiënischer in huis.

Glas in 't bakkie

De campagne 'Glas in 't bakkie' geeft voorlichting over deze nieuwe, makkelijke manier van glas scheiden. Het opvallende gele campagnebeeld is in heel Nederland te zien op tv, abri's, in huis-aan-huis bladen en op containers. De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten bundelen hun krachten op het gebied van afvalbeheer en geven prioriteit aan afvalscheiding. Daarom haken zij nu aan op de campagne Glas in 't bakkie. Doe ook mee, gooi glas in 't bakkie!

Glas is eindeloos

Al heel lang - sinds 1978 - scheidt Nederland haar glazen verpakkingen, met maar liefst 350 miljoen kilo per jaar. Toch verdwijnt er nog steeds heel veel glas in het restafval. Denk aan wijnflessen, jampotjes en parfumflesjes. Dat is jammer, want glas kan eindeloos hergebruikt worden zonder dat het kwaliteit of kwantiteit verliest.