Concert voor stichting Etike

Maranke Pater

PUTTEN De koren Viva Vox en de Fonteintjes geven op zaterdag 21 maart een gratis concert in de Gereformeerde kerk aan de Achterstraat. Doel is om geld in te zamelen voor de stichting Etike.

De Puttense stichting Etike zet zich in voor tienermoeders in Kinshasa in de Democratische Republiek Congo. Een paar jaar geleden werd hier het Kinshasa House gebouwd, waar nu acht tienermoeders met hun kinderen verblijven. In november 2014 brandde het huis voor een groot deel af. Met steun van de Puttense gemeenschap en een aantal bedrijven werd in drie maanden tijd 19.000 euro bijeen gebracht voor de herbouw van het huis. Hanno Kiezebrink, bestuurslid van de stichting, is op dit moment in Congo om te zien hoe de verbouwing vordert, maar hij is ook bezig met het nieuwste project van de stichting. Naast een mortuarium en een kledingwinkel wordt er ook een naaiatelier gebouwd waar de tienermoeders kunnen leren om zelfstandig te worden. Kiezebrink: ,,Naast het herstellen van de schade van de brand en het optimaliseren van het huis willen we ernaar toe werken dat de dames die nu in het Kinshasa House werken in hun eigen levensonderhoud leren te voorzien. Vier van de moeders zijn inmiddels gediplomeerd coupeuse, vier anderen zijn bezig met de opleiding. Als het atelier klaar is, kunnen ze hier leren om het vak echt onder de knie te krijgen." Op het moment dat de tienermoeders dit doel hebben bereikt is het de bedoeling dat ze in een andere wooneenheid gaan wonen, waar ze onder begeleiding voor zichzelf en hun kind leren te zorgen. Kiezebrink: ,,Ze hebben de eerste stap naar een beroep gezet. Zodra de dames het Kinshasa House verlaten is er weer ruimte voor nieuwe tienermoeders." Nog steeds is de nood groot en is er opvang nodig voor deze meisjes, die vaak met hun kind op straat moeten leven. Op dit moment is er sprake van een onveilige situatie in de stad vanwege de verkiezingen die in 2016 er aan zitten te komen. Het huis van de stichting wordt ook uitgebreid met extra slaapkamers voor crisisopvang en permanente opvang.

Het bestuur van Viva Vox en de Fonteintjes vond het fijn om eens een keer een concert voor een goed doel te organiseren. Francien van den Dool: ,,Zeker na de brand in november kregen we het gevoel dat we iets konden betekenen voor de stichting." Het concert bestaat uit christelijke gospel, die past bij het thema 'delen met de armen'. Van den Dool: ,,De kinderen en de tieners brengen klassiekers als 'Leer ons om te delen' en 'De Heer is mijn Herder'. Er worden ook Engelse liederen gezongen. We krijgen medewerking van Leon Koppelman, Aniek van Oosteromen op de panfluit en Jan Peter Teeuw op het orgel. De stichting heeft ook een lijflied, 'kijk naar de kind'ren' dat door de koren is ingestudeerd." Ook al is de toegang gratis, het is de bedoeling dat er geld wordt ingezameld middels de collecte en een verkoop. In de pauze van het concert is er een markt met kraampjes waar spullen worden verkocht die door stichting Etike zijn gemaakt, maar er zijn ook andere producten die door de ouders van de koorleden ter beschikking zijn gesteld en die worden verkocht.

Het concert van Viva Vox en de Fonteintjes o.l.v Gerben v.d. Put begint om 19.30 uur in de Gereformeerde kerk aan de Achterstraat. Voor meer informatie: www.stichting-etike.nl <http://www.stichtingetike.nl/> of fonteintjes-vivavox.jouwweb.nl.