• Hans Krudde

Congolese vrouwen komen naar Putten

PUTTEN Louise Kalenga, een vluchtelinge uit Congo en al meer dan zestien jaar inwoonster van Putten, heeft in 2006 de Stichting Vrouwen het Hart van Kongo opgericht.

Met deze Stichting heeft ze de afgelopen 10 jaar meer dan 100 vrouwen een microkrediet gegeven, zodat zij een bestaan konden opbouwen in Congo. Ook vele straatkinderen hebben schoolspullen gekregen en eten. Louise wil op deze manier iets doen voor haar vaderland en dankbaar zijn hoe goed zij het in Putten heeft. Zij doet vrijwilligerswerk in de gemeente.

Veel Puttenaren dragen de stichting een warm hart toe. In september komen 10 Congolese vrouwen naar Putten om het 10-jarig bestaan van de stichting mee te vieren en om de Puttenaren te vertellen wat er met het geld mogelijk is gemaakt. Zij zijn erg blij met de kans die zij van uit Putten hebben gekregen. Zij vinden het een eer om op 7 september in het gemeentehuis welkom te worden geheten door de burgemeester.

De vrouwen blijven 4 weken en er is een programma gemaakt om de vrouwen te laten meemaken hoe Louise in Putten leeft, wat Putten voor een mooie gemeente is. Zo gaan de vrouwen op bezoek bij de Woningstichting, het Meanderziekenhuis en ook uitjes naar Vlisco in Helmond, Den Haag, Spakenburg en Amsterdam. We proberen dit allemaal low-budget te doen.

Het 10-jarig bestaan van de stichting wordt in september op verschillende manieren gevierd. Op 10 september spelen de vrouwen een rol tijdens de Modetrenddag in het centrum en 22 september kunnen Puttenaren kennismaken met de Congolese cultuur in het inloophuis Hart van Putten.

De Stichting heeft verjaardagkalenders gemaakt met foto's van vrouwen en kinderen die door de stichting geholpen zijn. Ze zijn de hele maand september te koop bij Het Station van Putten, ma t/m vr 8-16 uur. Je kunt ook je naam op je geboortedag op een kalender zetten en zo voor 5 euro de stichting steunen. Deze speciale kalender komt in Congo te hangen en zo wordt jouw verjaardag daar ook gevierd.

Informatie over de Stichting Vrouwen het Hart van Kongo is te vinden op www.vrouwenhethartvankongo.nl