• Wijnand Zech

Crowdfunding SDC Putten voor nieuwe accommodatie

PUTTEN Voor de bouw van de nieuwe sportaccommodatie voor voetbalvereniging SDC Putten startte stichting Sportaccommodatie SDC Putten november vorig jaar - in plaats van het afsluiten van een dure lening bij de bank - een crowdfundingsactie. Voorzitter Wijnand Zech: ,,De actie gaat goed, maar kan nog beter."

Charlotte Kroone

Zech:,,Het is de stichting die de nieuwe sportaccommodatie laat bouwen en financiert. Daar hebben we een dikke anderhalf miljoen euro voor nodig. We krijgen 678.000 euro subsidie van de gemeente en 500.000 euro ia Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Daarnaast hebben de voetbalvereniging SDC Putten en supportersvereniging Blauw-Wit de afgelopen jaren samen 195.000 euro geworven en spaard, onder andere voor de afbouw van de kantine, die door de stichting casco wordt opgeleverd.

Dan is er nog een gat van twee ton in de begroting te dichten. Om die reden hebben wij samen met voetbalvereniging SDC Putten, supportersvereniging Blauw-Wit en de Businessclub de crowdfundingsactie gestart. We zijn nu vijf maanden met de creatieve geldwervingsactie onderweg en er is tot nu toe 20 procent van de obligaties geplaatst en toegezegd - wat overeen komt met 40.000 euro dus we hebben nog even te gaan"

Bang dat de crowdfundingsactie niet zou slagen is Zech nooit geweest: ,,We hadden natuurlijk die twee ton bij één persoon of bank kunnen lenen maar wij wilden pertinent niet van één geldschieter afhankelijk zijn. We zijn met deze actie echt op zoek naar meerdere mensen die maatschappelijk verantwoord willen beleggen in een lokaal project met een goed rendement. De start van de bouw heeft ondanks het nog niet volledige geldbedrag toch al kunnen plaatsvinden omdat er een aantal mensen garant staat voor het bedrag van de niet geplaatste obligaties."

Onder de merknaam Puttens Blauw kan iedereen (boven de 18 jaar) obligaties kopen. De stichting zet 400 obligaties uit van elk 500 euro tegen een rente van 2, procent per jaar. Voor het bedrag van 500 euro per obligatie hebben we bewust gekozen om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren mee te doen. Ouders of grootouders kunnen bijvoorbeeld een obligatie kopen en die later schenken aan een kind of kleinkind (schenkingsrecht vrijstelling.) Zo leren jongeren hoe je met elkaar de schouders onder een project kunt zetten. De voetbalvereniging heet niet voor niets 'Sterk door Combinatie'."

Vanaf 30 maart 2021 betaalt de stichting de rente tegelijk met de aflossing uit. Vijfentwintig jaar lang loten zij jaarlijks zestien obligaties uit. De houders van de uitgelote obligaties ontvangen hun inleg terug met de opgebouwde rente. Wanneer mogelijk wordt er eerder afgelost.

Meer informatie

Kijk op www.puttensblauw.nl voor een inschrijfformulier of de flyer over de crowdfundingsactie. Of bel 0341- 354497.