• Esther van den Bor heeft MS en wil in Moskou een stamceltransplantatie ondergaan.

    Tim van Donkersgoed

Crowdfundingsactie voor Esther van den Bor

PUTTEN Esther van den Bor (42) uit Putten is getrouwd met Gert en trotse moeder van Anouk en Esmee. Vijf jaar geleden is bij haar de diagnose MS vastgesteld. Ook al is het aan de buitenkant niet zichtbaar, al haar lichaamsfuncties gaan steeds verder achteruit. Haar armen, benen, ogen, spraak, en denkvermogen. Daarnaast heeft ze last van een slopende vermoeidheid. Ze vraagt zich af: ,,Kan ik straks nog wel voor mijn kinderen zorgen?".

Om verdere achteruitgang een halt toe te roepen, wil ze in Moskou een stamceltransplantatie ondergaan. Totale kosten 70.000 euro. Een behandeling met bewezen resultaten, maar die niet wordt vergoed door de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. In Nederland zijn er alleen behandelingen die de ziekte kunnen remmen maar niet stoppen.

Het doel van een stamceltransplantatie is het afweersysteem 'resetten' zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen en het beenmerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen zoals Esther, die een actieve vorm van MS hebben.

Bij ruim tachtig procent van de patiënten die in Moskou de behandeling heeft ondergaan, zijn de ontstekingen onderdrukt. Dit blijkt uit MRI-scans. Opmerkelijk is dat de behandeling kan leiden tot stabilisatie van de ziekte en bij sommige mensen zelfs tot het herstel.

Om stamtransplantatie voor Esther mogelijk te maken is de stichting 'Hou Esther op de been' opgericht. De stichting hoopt via crowdfunding het benodigde bedrag binnen te kunnen halen. Voor meer informatie zie www.houestheropdebeen.nl

Doneren kan via IBAN NL20 RABO 0342 2441 16 t.n.v. Stichting Hou Esther op de been.