• Daan van de Poll

    Maranke Pater

Daans strijd tegen leukemie verwoord in boek

Bertine van de Poll verhaalt in haar boek 'Huil maar niet mama, alleen mijn bloed is ziek' over de slepende strijd die haar zoontje Daan tegen de ziekte leukemie voerde.

Maranke Pater

Tien jaar was Daan, toen alles in het leven hem toe leek te lachen. Ondanks het Syndroom van Down waar Daan mee geboren was ging hij naar een normale basisschool. Hij zwom graag, en deed aan judo. Hij bleef op een gegeven moment alleen kwakkelen met zijn gezondheid. Op een koude dag in februari brengt een ambulance hem samen met zijn moeder naar het Wilhelmina kinderziekenhuis, waar hij de schokkende diagnose leukemie te horen krijgt. Een lang behandeltraject volgde. Die week maakt Bertine op aanraden van het ziekenhuis een blog aan, waar familieleden, vrienden en belangstellenden op de hoogte gehouden werden over het verloop van de ziekte van Daan en de behandelingen. Bertine; ,,Met het blog hield ik iedereen op de hoogte in deze spannende tijd. Verschillende mensen vonden dat ik mooi schreef. Ik was de blog mede gestart om mijn andere kinderen, Thijn en Isa, een soort herinnering te geven aan de heftige tijd die we hebben doorgemaakt tijdens de ziekte van Daan. Een boek was dan ook een mooie gedachte." 

De titel van het boek van Bertine refereert aan de uitspraak die Daan regelmatig deed als zijn ouders er helemaal doorheen zaten aan zijn ziekenhuisbed. Bertine; ,,Ondanks alle behandelingen die Daan kreeg, waarvan de meesten echt niet prettig waren en pijnlijk, heeft Daan nooit geklaagd. Hij was immers zelf niet ziek vond hij. Ook al had hij gaten in zijn mond van de chemo, hij bleef dapper en een doorzetter. Er zijn talloze momenten geweest waarop hij er tussenuit had kunnen piepen, maar hij bleef bij ons."

Inmiddels heeft Daan een kanjerketting van 885 kralen. Iedere kraal staat voor een behandeling of een medische ingreep. Drie jaar lang werd Daan intensief behandeld met chemokuren. Daan bleek 'ALL High Risk'  te hebben en moest een stamceltransplantatie ondergaan. Vanwege zijn Syndroom van Down was dit niet mogelijk. Bertine; ,,Kinderen met het Syndroom van Down kunnen een stamceltransplantatie vaak niet aan vanwege de heftige bijwerkingen." Het protocol voor Medium Risk werd gevolgd. Omdat Daan het Ikaros gen heeft, is er een kans van veertig procent dat de ziekte terug komt, vandaar dat hij een jaar extra werd behandeld. Dit betekende iedere week een chemokuur. Bertine; ,,Zijn ziekte eiste erg veel van ons gezin. Op een gegeven moment wilde onze jongste zoon niet eens bij ons thuis zijn als wij er waren, omdat hij veel meer gewend was aan opa en oma, dat voelde meer als zijn 'thuis'. We zijn wel ontzettend dankbaar voor alle steun die we kregen van vrienden, moeders van school en uit onverwachte hoek. Als wij in het ziekenhuis waren werd er voor ons gekookt  en op andere vlakken was er ook hulp. Daan heeft duizenden kaarten gekregen tijdens en na zijn ziekte, iets waar hij, hoe ziek hij ook was, enorm van opfleurde. Nog steeds hebben we bakken vol kaarten boven staan, hij blijft ze ook lezen."   

 

LAATSTE CHEMO Op vrijdag 13 februari 2015 -de mooiste vrijdag de dertiende uit Bertines leven- kreeg Daan zijn laatste chemo. De leukemie kan nog terugkeren. Bertine: ,,We blijven de angst houden, maar blijven ook positief. Ons geloof heeft daar ook in geholpen. Ik zal ook blijven schrijven op mijn blog via www.daanvandepoll.nl. Niet alleen over de controles die Daan nog steeds krijgt in het ziekenhuis, maar ook over het Syndroom van Down. Tegenwoordig kunnen mensen daar zulke harde uitspraken over doen en er zijn nog steeds mensen die geen kinderen met het Syndroom van Down willen krijgen. Ik wil laten zien hoe mooi het is om te leven met Daan." 

SPORTEN Bertine en Erik willen zich graag inzetten tegen kinderkanker. Reden voor Erik om het evenement 'Sporten tegen kinderkanker' op te zetten. Voor de derde keer zullen mensen plaats nemen op spinningfietsen om zo een bedrag bijeen te fietsen voor een goed doel. Erik van de Poll: ,,Het eerste jaar en dit jaar reden we voor KiKa. In het tweede jaar hebben we het evenement omgedoopt in 'Spinning for life' om zo geld in te zamelen voor de behandeling van het Puttense meisje Floor. Wij vinden het belangrijk dat het geld gaat naar onderzoek of behandelingen van kinderen die nog iedere dag tegen kanker strijden."

Dit jaar vindt 'Sporten tegen kinderkanker' plaats bij Sportcentrum Putten tussen 13.00 uur en 18.00 uur op zaterdag 20 februari. Deelnemers kunnen zich voor €15,- per uur opgeven bij Sportcentrum Putten en via sportentegenkinderkanker@gmail.com. Kinderen zich kunnen laten schminken en hun haar kunnen laten vlechten. Er zijn leuke spulletjes te koop en er is zelfs een drive in show/DJ aanwezig. Bertine verkoopt en signeert haar boek. Vorig jaar werd er een bedrag van 6000 euro opgehaald.

 

'Huil maar niet mama, alleen mijn bloed is ziek' is te koop via boekenbestellen.nl onder de naam Bertine van de Poll. In de voorverkoop (tot 14 februari) is het boek te bestellen voor een bedrag van € 15,-. Het boek is eveneens te koop bij de Bruna, lunchroom Ons Plekje en Ko de Jager in Putten.

foto Bertine samen met Daan, die zijn indrukwekkende kralenketting vasthoudt.