De Samenlopers brengen bevrijdingsvuur voor vijfde maal naar Putten

PUTTEN Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Ieder jaar wordt in Wageningen om middernacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken, op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld. In 1945 is naast Hotel de Wereld de capitulatie getekend. Vanaf deze historische locatie voor vrede en vrijheid wordt het Bevrijdingsvuur als een lopend vuurtje door het land verspreid. Het is een belangrijk moment voor de herdenking en viering van 4 en 5 mei.

Zo gaan ook dit jaar - voor de 5e keer - weer 17 lopers en 2 chauffeurs van De Samenlopers uit Putten naar Wageningen om het bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. De Samenlopers is een gelegenheidshardloopgroep uit Putten die sinds 2011 het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Putten brengt namens de gemeente Putten. Voordat de Samenlopers naar Wageningen vertrekken, zullen ze eerst een krans leggen tijdens de Dodenherdenking bij het monument op de Oude Algemene Begraafplaats in Putten.

Via een route van ca. 65 km zal het bevrijdingsvuur naar Putten worden gebracht. Tijdens de route zullen op verschillende plaatsen bij een oorlogsmonument herdenkingskaarsen worden aangestoken door de lopers om stil te staan bij al diegenen die het leven hebben gelaten ten gevolge van de nazi-terreur.

Op dinsdag 5 mei 2015 zullen de lopers om 09.30 uur het bevrijdingsvuur overhandigen aan locoburgemeester R. Koekkoek. Deze overhandiging vindt plaats op het Fontanusplein in Putten. Het bevrijdingsvuur zal later op de ochtend door de jeugd van Putten naar het Bosbad worden gebracht. Vanaf 12.00 uur begint in het Bosbad de spelletjesmiddag.