• Kasteel De Vanenburg

De Vanenburg opent monument voor 'vergeten geschiedenis'

PUTTEN Ter nagedachtenis aan het Joodse werkkamp dat vanaf de zomer tot begin oktober 1942 was gevestigd in De Vanenburg, opent het kasteel op het landgoed een monument. ,,Het is een onderbelicht hoofdstuk uit de Puttense geschiedenis", verklaart De Vanenburg op haar website. Het monument wordt vrijdag, International Holocaust Day, geopend.

In 1942 krijgen Joodse mannen een oproep om te gaan werken in een werkkamp. Een groep komt ook bij kasteel De Vanenburg terecht. De gevangenen moesten werken aan wegen in de omgeving van Putten en aan de droogmaking van de Zuiderzee. Volgens Michel Kooij, een van de initiatiefnemers van het monument, zaten er op het hoogtepunt 150 dwangarbeiders.

VERNIETIGINGSKAMP Elke dwangarbeider die bij De Vanenburg heeft gewerkt, is een korte tijd erna afgevoerd naar een vernietigingskamp. Geen enkele arbeider overleefde dit.

VERGETEN Met een herdenking en een monument willen de initiatiefnemers het drama uit het Puttense verleden een plek geven. ,,De vergeten geschiedenis van Joodse werkkampen verdient niet alleen in Putten, maar ook nationaal aandacht en herinnering en bovenal lering," aldus de initiatiefnemers.