• Dierenambulance nijkerk

Dierenambulance boos op Putten

PUTTEN De gemeente Putten voldoet niet aan de wettelijke plichten voor opvang van (alle) huisdieren. Dat stelt voorzitter Wilma Mulder van de Stichting Dierenambulance Nijkerk en omstreken, die ook actief is in Putten. Voor opvang van honden en katten wordt wel een vergoeding gegeven, maar bij andere huisdieren, zoals konijnen, cavia's, kippen en geiten, geeft de gemeente volgens Mulder niet thuis. Terwijl dit volgens haar wel degelijk een wettelijke verplichting is. De gemeente zegt dat zij wél voldoet aan de wettelijke (opvang)regels.

Wijnand Kooijmans

Voorzitter Wilma Mulder vindt ook dat burgemeester en wethouders de dierenambulance een mogelijke opvanglocatie in Putten door de neus boren door de eisen die hieraan zijn verbonden. Het gaat om een onderkomen op de oude gemeentewerf aan de Ambachtstraat. Daar is voldoende ruimte voor een kantoortje, een vergaderruimte, opvang van huisdieren en het stallen van de dierenambulance. ,,De gemeente wekt de indruk mee te willen werken, maar door de gestelde voorwaarden valt deze plek voor ons direct af."

MAXIMAAL DRIE Voor de gemeente speelt een rol dat het een terrein is met de bestemming 'bedrijfsdoeleinden. De dierenambulance is een maatschappelijke instelling en vestiging aan de Ambachtstraat voldoet daarmee niet aan het geldende bestemmingsplan. De gemeente mag daarvan afwijken, maar komt wel met een aantal eisen. Zo mogen dieren doordeweeks maximaal één nacht worden opgevangen. Voor de weekeinden geldt deze regel niet, wel moeten de dieren dan maandag naar een permanente opvang.

,,Ook mogen maximaal drie dieren tegelijk worden opgevangen en worden honden helemaal uitgesloten´´, zegt Mulder. ,,Terwijl er vaak een aanbod van honden is waarvoor niet direct opvang is. En pas hadden we nog zes egeltjes opgehaald, moeten we er dan drie op straat zetten? En loslopende kittens, jonge poezen, is momenteel een ware plaag. 'Breng maar naar dierenasiel Levenslust in Voorthuizen´, wordt dan gezegd. Maar daar hebben we te horen gekregen dat de kittens, zelfs als de moederpoes erbij is, worden gedood. Wij zijn er om dieren te redden, dus wegbrengen naar Levenslust doen we niet meer."

AANBOD Gesprekken met de gemeente hebben volgens de voorzitter tot nu toe niets opgeleverd. Het liefst wil Mulder met een wethouder in gesprek. ,,Al weet ik niet welke, Putten heeft geen wethouder die zich met dierenwelzijn bezig houdt. En ze reageren niet. Misschien moet ik de politieke partijen maar eens gaan benaderen."

De voorzitter hoopt op een aanbod van 160 vierkante meter aan ruimte, met minder strenge (opvang)regels.

REACTIE GEMEENTE De gemeente Putten voldoet volgens een woordvoerder wel degelijk aan de wettelijke plichten als het gaat om opvang van dieren. De gemeente is verplicht om katten en honden op te vangen. Hiervoor heeft Putten een overeenkomst met dierenasiel Levenslust in Voorthuizen. De dierenambulance kan katten en honden naar dit asiel brengen.

STALHOUDER De dierenambulance krijgt subsidie voor het vervoeren van de dieren en dierenasiel Levenslust krijgt subsidie voor de opvang van de dieren, meldt de gemeentewoordvoerder. ,,Tenslotte hebben wij als gemeente een overeenkomst met stalhouder Van Winkoop. Daar kunnen alle dieren met hoef terecht. Denk aan koeien, pony's, schapen, geiten en andere bijzondere uitheemse diersoorten met hoef. Als de dierenambulance Van Winkoop belt, gaat hij die dieren ophalen.'' Kleinere huisdieren als konijnen en cavia's worden niet specifiek benoemd.