• Lex van Lieshout

Dierenambulance: 'wij blijven dieren helpen'

PUTTEN De dierenambulance Nijkerk blijft hulp verlenen aan dieren in nood in de gemeente Putten. Ook al is het contract per 1 januari 2018 opgezegd en heeft penningmeester Alfred de Wild van de politie te horen gekregen dat de dierenambulance niet meer welkom is in Putten.

Wijnand Kooijmans

,,Ik ben inwoner van Putten en als zodanig verplicht dieren in nood hulp te verlenen. Ik zou eigenlijk wel willen dat de politie mij dan aanhoudt. Want in de wet staat dat je strafbaar bent wanneer je mensen verhinderd hulp aan dieren te bieden." Volgens De Wild speelt geld, geld en nog eens geld de voornaamste rol bij het besluit van Putten het contract op te zeggen met Putten.

BESLUIT Het Puttense college van burgemeester en wethouders neemt, zo zegt de woordvoerder, nog deze week een besluit rond de aansluiting bij de nieuw op te richten dierenambulance Putten-Barneveld. Daarmee treden ze dan ook naar buiten. Volgens De Wild gaat het overigens niet om een nieuwe ambulance, maar gaat het om de ambulance Harderwijk-Ermelo die het grondgebied uitbreidt en goede contacten heeft met het asiel Levenslust in Voorthuizen.

De Wild betreurt het dat burgemeester Henk Lambooij niet bereid is met het bestuur van de dierenambulance Nijkerk in gesprek te gaan. ,,In 2016 heeft men ons al laten weten het contract niet te zullen verlengen omdat wij onze verplichtingen niet zouden nakomen. Wij hebben gevraagd op welke punten dan niet, maar daarop hebben we nooit antwoord gekregen terwijl we jaren meer hebben gedaan dan wij verplicht zijn." 

WELZIJN Volgens De Wild ontbreekt het de gemeente Putten aan het besef voor dierenwelzijn. Dat houdt voor hem niet op bij honden en katten. ,,De politie vraagt ons regelmatig 's nachts dieren van de weg te halen. Dan zegt de gemeente de volgende dag breng ze maar terug waar je ze hebt gevonden. Wij bieden opvang aan alle dieren."

WETTELIJKE TAAK Volgens voorzitter Hommo Hamster van dierenasiel Levenslust voldoet de gemeente Putten wel aan de wettelijke taak voor de opvang van dieren. Deze moeten veertien dagen worden opgevangen. ,,Daarnaast hebben we als asiel ook een taak waarmee de gemeente wettelijk geen bemoeienis heeft. Dan gaat het onder meer om de opvang van dieren waar mensen afstand van willen doen. Het gaat dan om een lijst van dieren die als huisdier mogen worden gehouden, zoals konijnen, cavia's, kippen en geiten. Maar nog nooit is een van deze diersoorten bij ons aangeboden door een dierenambulance."

,,Het feit dat het contract is opgezegd betekent niet dat het oorlog wordt met andere hulpverleners als het gaat om dieren in nood'', zo zegt De Wild. ,,Maar de nieuwe dierenambulance staat wel voor de taak het waar te maken. Terwijl zij maar twee auto's hebben en vaak 's nachts niet rijden. De Wild hoopt wel dat de volledige waarheid voor de overstap boven water komt.