• Picasa

Dominee Van Slooten overleden

PUTTEN Plaatsgenoot ds. H.A. van Slooten is vorige week dinsdag overleden. Hij werd 96 jaar.

Hendrik Adriaan van Slooten werd geboren op 23 september 1919 in Bennekom. Hij studeerde theologie in Utrecht. In 1945 werd hij hervormd predikant in Haaften. In 1948 volgde Wierden, in 1954 Onstwedde, in 1960 Voorthuizen, in 1965 Nijkerk en in 1974 kwam hij in Putten.

In 1981, ds. Van Slooten was toen 61, overwoog de plaatselijke hervormde gemeente om een pastorale hulp aan te stellen. Ds. Van Slooten stelde toen voor dat hij plaats zou maken voor een opvolger maar dan zelf pastorale hulp zou blijven doen. Dat gebeurde, zo werd hij toen 'eervol ontheven met de bevoegdheid van een emeritus'.

September vorig jaar was het een maand met bijzondere gedenkdagen voor het echtpaar Van Slooten: 7 september waren ze 70 jaar getrouwd, 16 september was hij 70 jaar dominee en op 23 september werd hij 96. Mevrouw Van Slooten is 95.

Naast het kerkenwerk zette ds. Van Slooten zich plaatselijk ook in voor andere dingen. Zo was hij actief in de stichting Oktober 44, was erelid van het christelijke mannenkoor Fontanus en erevoorzitter van de Psalmzangvereniging.

Ds. Van Slooten legde makkelijk contacten met iedereen. 's Woensdagmorgens ging hij vaak naar de markt. Meestal had hij dan al gauw een groepje mensen om zich heen. In een interview vorig jaar in het RD zei hij daarover zelf: "Ik sprak ook graag informeel met mensen op de weekmarkt. De burgemeester kon mij vanuit zijn werkkamer in het gemeentehuis zien staan en zei dikwijls: Daar staat de dominee weer te catechiseren."

In 2013 schonk het echtpaar Van Slooten, dat kinderloos bleef, de toga en hoge hoed van de dominee, de schrijfmachine, een Friese staartklok, een antiek kabinet en nog andere spullen aan het Puttens Historisch Genootschap (PHG). De spullen waren in dat jaar te zien in de tentoonstelling 'Op bezoek bij de dominee en een beeldpresentatie van de kerkelijke kaart van Putten' in het historisch museum 'De Tien Malen'.

Verleden zaterdag is ds. Van Slooten op Schootmanshof begraven. Daaraan voorafgaand werd een dienst van Woord en Gebed gehouden in de Oude Kerk. De dienst werd geleid door de plaatselijke predikant ds. A. Jonker. Hij mediteerde over Psalm 91: 16 "Ik zal hem met lengte van dagen verzadigen, Ik zal hem Mijn heil doen zien." In de dienst bracht Fontanus enkele liederen ten gehore. Op de kist lag zijn Bijbeltje open bij een van zijn lievelingspsalmen, Psalm 25. Verder lagen op de kist zijn Koninklijke onderscheiding (hij was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau), zijn zwarte hoed en de gouden G-sleutel, die hij als erelid van Fontanus droeg. Zes plaatselijke predikanten droegen zijn lichaam naar het graf, waar ds. J. Veldhuijzen mediteerde naar aanleiding van Openbaringen 7. Onder de aanwezigen was ook zijn oude (studie)vriend ds. J. van Wier (94) uit Kampen, die ds. Van Slooten in 1974 in Putten bevestigde en die zelf van 1950 - 1966 in Putten stond.