• Mevrouw Verbeek-Pepers (79 jaar) wordt onderscheiden vanwege haar inzet voor de samenleving.

  Henk Hutten
 • Mevrouw Van Looijengoed-Keizer (84 jaar) ontvangt de onderscheiding, omdat zij sinds 1989 vrijwilliger is bij de Zorggroep Noordwest-Veluwe, locatie Elim Putten

  Henk Hutten
 • Mevrouw Van den Brink-Leij (56 jaar) ontvangt de onderscheiding, omdat zij zich al jarenlang inzet als vrijwilliger

  Henk Hutten
 • Mevrouw Van Looijengoed-Keizer (84 jaar) ontvangt de onderscheiding, omdat zij sinds 1989 vrijwilliger is bij de Zorggroep Noordwest-Veluwe, locatie Elim Putten

  Henk Hutten

Driemaal koninklijk in de gemeente

Drie Koninklijke onderscheidingen vielen ten deel aan inwoners van Putten. Opmerkelijk genoeg waren het ditmaal alleen vrouwen die werden benoemd tot Lid in de Oranje van Nassau.

Wijnand Kooijmans

Ze is gewend iedere woensdagmorgen naar de Hema te gaan om daar een ontbijtje te nuttigen. De thuiszorg was al afgezegd omdat die normaal altijd donderdags komt maar ditmaal op woensdag zou komen in verband met Koningsdag. Maar voor Gerda van Looijengoed - Keizer (84) liep het ditmaal allemaal anders. Op het laatste moment werd haar verteld dat het ditmaal toch maar koffie drinken werd in Elim waar ze ook woont. Om daar bij binnenkomst allemaal familieleden te zien. Een diepe zucht ontsnapt haar waarna ze alle familieleden gaat begroeten voor ze in de voor haar klaargezette stoel gaat zitten. ,,Eindelijk zitten", zo luidt haar commentaar terwijl ze kijkt naar burgemeester Henk Lambooij.

Het is een dag met een zwart randje, zo zegt Lambooij. Mevrouw van Looijengoed heeft in de maand maart een schoondochter verloren. Zelf is ze al ruim 25 jaar weduwe. De koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt omdat ze al 27 jaar iedere vrijdag actief is in de dagopvang. Een taak welke ze met grote trouw en liefde vervult en vanuit een dienstbare houding. In al deze jaren is ze flexibel meegegaan in alle veranderingen welke de zorg heeft ondergaan. Mevrouw weet van alle deelnemers hoe hun doen en laten is. Zo houdt ze een plak koek vast voor de deelnemer die naar de kapper gaat. Door haar werk maakt ze de dag voor de deelnemers overzichtelijk. Bij vakanties zorgt ze voor een overdracht en recent heeft ze nog een workshop voor vrijwilligers gevolgd bij Landstede in Harderwijk. ,,Ik ga zitten" zo zegt nadat Lambooij de onderscheiding heeft opgespeld.

'Bescheiden, spontaan en energiek, zo wordt Van Looijengoed omschreven. Altijd omkijkend naar de medemens. ,,Maar ik doe dit werk niet vanuit eigen kracht. Ik mag kracht uit het geloof putten, zegt ze zelf. Een trouw bezoeker van de diensten van Hersteld Hervormd in Putten. Een plaats waar ze inmiddels al ruim zestig jaar woont.

 

WOORD Trees van Beek (79) weet haar mondje wel te roeren, zo wordt gezegd bij binnenkomst in Stroud waar ze even later de koninklijke onderscheiding krijgt opgespeld door Lambooij. Beiden blijken goed plat Tilburgs te praten, maar dat doen ze de aanwezigen niet aan. Van Beek heeft een enorme staat van dienst. In 1994 werd ze lid van de bewonerscommissie Oost en dat is ze nog. Sinds 1997 is ze voorzitter van de Huurdersraad van de Woningbouwvereniging, de huidige Woningstichting Putten. Daar heeft ze de participatie van de huurders vormgegeven. Naast deze drukke taak is ze vrijwilliger bij de Stichting Lokale Omroep waar ze wekelijks programma's presenteert en is betrokken bij het maken van diverse radioprogramma's.

Het mondje roeren is wel even verleden tijd. ,,Ik sta niet gauw met de mond vol randen maar nu wel. Ik ben een beetje overdonderd. Ik kan dit werk doen omdat ik word gesteund door mijn achterban. Ik denk dat mijn man soms wel blij is wanneer ik even weg ben. Het radiowerk doe ik met veel plezier. Hierdoor leer ik veel mensen kennen. Ik vind het ook leuk want wanneer ik het niet leuk meer vind stop ik ermee. Hartelijk dank voor deze prachtige onderscheiding", zo sluit ze af.

 

LEGE HAL Jacqueline van den Brink-Leij (56) wordt door burgemeester Lambooij meegenomen naar een lege representatieve hal in het gemeentehuis. Maar plotseling stromen vanuit de raadszaal familieleden en vrienden binnen. Zelfs uit Zweden; Anita wil dit niet missen. De Puttense heeft moeite haar tranen te bedwingen.

Ze is door Lambooij naar het gemeentehuis gelokt om te praten over het koperen jubileum van de Stichting Grensverleggende talenten. ,,Werk dat ik doe met steun van mijn man Wim", zo zegt ze. Bij de stichting vervult ze de rol van secretaris maar dat is eigenlijk maar een bescheiden opsomming van al het werk dat ze verricht.

Zo heeft ze een project opzet voor licht dementerende ouderen en is ze begeleider. Ook was ze betrokken bij de opzet van een kleinschalige woonvorm voor jongeren met een beperking. De stichting houdt zich bezig met dagbesteding, begeleid wonen, individuele begeleiding, naschoolse opvang en opvang in vakanties van jongeren en jong volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum.

,,Ik ga door met dit werk. Ik had nooit verwacht hiervoor een koninklijke onderscheiding te mogen ontvangen. Ik sta met mijn mond vol tanden."