• (Archieffoto ter illustratie).

    Politie Heerde-Hattem/Facebook

Drugs thema voor raad

PUTTEN Tijdens het 583-feest in Putten is gecontroleerd op de handel in drugs door gespecialiseerde agenten. Volgens burgemeester Henk Lambooij bestond bij hen na afloop de mening dat er niet werd gehandeld als het gaat om soft- en harddrugs.

Wijnand Kooijmans

De handel in drugs was één van de onderwerpen die voorbijkwam bij de behandeling van de kadernota 2018. Hierin worden de hoofdlijnen beschreven van plannen waarmee het college van burgemeester en wethouders verder aan de slag kan om verder uit te werken. Deels is dat al gebeurd en vindt de definitieve besluitvorming nog voor de zomervakantie plaats. Het CDA kan zich in een deel van de plannen, zoals de verbouw van het gemeentehuis, niet vinden en stemde tegen. 

 

LEVENSGROOT Volgens Lambooij kan uit de uitkomst de conclusie worden getrokken dat het probleem van drugs niet levensgroot is in Putten. Al wordt onderkend dat er wordt gebruikt en dat stevig moet worden ingezet op preventie om drugsgebruik te voorkomen.

Lijnrecht tegenover het verhaal van de agenten staat de ervaring van Gerrit van Lagen. Tijdens een gesprek gaf een oud-college hem te kennen dat tijdens een reisje op één meisje na iedereen pillen gebruikte. ,,Omdat een pil goedkoper is dan het drinken van tien biertjes." Gemeentebelangen en CDA zien een rioolwateronderzoek als belangrijk middel in de strijd tegen drugs en krijgen langzamerhand ook de VVD mee. De meerderheid van de gemeenteraad vindt zo'n onderzoek weggegooid geld omdat het geen concrete uitkomsten oplevert.

 

METERBANK Wethouder Roelof Koekkoek wil bij de provincie Gelderland bepleiten dat de mogelijkheid wordt bekeken om te komen tot een meterbank voor bedrijven. Grond die bedrijven niet nodig hebben of grond die braak ligt zou dan hierin kunnen worden gestort. Volgens de ChristenUnie is dit de enige manier om nog aan een uitbreiding van bedrijventerreinen in de toekomst te komen.

 

ROTONDE Door meerdere partijen werden de plannen genoemd voor de realisatie van een rotonde op de kruising van de Bosrand en Calcariaweg met de Garderenseweg. Voor allen geldt dat alle gekrakeel om deze rotonde heen getuigt dat burgerparticipatie een moeilijke weg is.

Volgens wethouder Koekkoek zitten voor- en tegenstanders, samen met de gemeente, om tafel en verwacht hij dat er een mooie oplossing uit de bus komt. De partijen zien niets in de suggestie van Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) de plannen voor de aanleg maar te schrappen gezien de tegenstand. Volgens Koekkoek is het weleens een probleem dat tegenstanders hard roepen waar de zwijgende meerderheid veel groter is. Niemand wil ook stoppen met de burgerparticipatie, naar de vorm kan wel worden gekeken.

 

VEILIGHEID Veiligheid en dan vooral ook de verkeersveiligheid staat bij veel partijen hoog in het vaandel. Wat hen betreft moet het college de commissaris van de koning Clemens Cornielje aan zijn toezeggingen houden. Het gaat dan vooral om het fietspad langs de Voorthuizerstraat en het terugbrengen van de maximumsnelheid op de Oude Rijksweg.