• (Archieffoto ter illustratie).

    Ede.nl

Dwangsom tot 60.000 euro dreigt voor illegale bewoning

PUTTEN Een inwoner van Putten hangt een dwangsom van tienduizend euro per maand boven het hoofd omdat hij een recreatiewoning illegaal laat bewonen. Het totale bedrag kan oplopen tot zestigduizend euro. De periode waarin de bewoning moet worden gestaakt verloopt binnenkort.

Wijnand Kooijmans

Tegen de opgelegde dwangsom was bezwaar gemaakt door de betreffende inwoner. Het college van burgemeester en wethouders neemt het advies over van de commissie bezwaarschriften en heeft de bezwaren ongegrond verklaard.

De eerste overtreding werd al in 2016 geconstateerd. Aangegeven werd dat de bewoners hier recreatief verbleven gedurende een half jaar met een tussenuitstapje naar Zeeland, De andere helft van het jaar zouden ze rondtrekken of verblijven in Dordrecht. Bij een tweede controle werd aangegeven dat het echtpaar woont in Dordrecht bij de dochter van de vrouw des huizes die daar woont met man en hun kinderen. Van oktober tot maart verblijven ze in Spanje zo was het verhaal. De maanden daartussen voor de helft in Putten en bij de dochter.

Bij een controle in Dordrecht werd echter aangegeven dat het echtpaar daar niet inwonend was. Later werd door het echtpaar verklaard dat ze de beschikking hebben over het onderhuis. Volgens de gemeente een ruimte van dertig vierkante meter met een tweepersoonsbed, een televisie, koelkast en keukentje. Een badkamer en toilet ontbraken. Ook ontbreekt een huurovereenkomst waardoor er, volgens de commissie, geen sprake is van een zelfstandige woonruimte.

Volgens de commissie is voldoende aangetoond door het college dat de vakantiewoning wordt gebruikt in strijd met het bestemmingsplan en dat het college om deze reden terecht de dwangsom heeft opgelegd.