• Wijnand Kooijmans

Dwangsom voor verhuren van recreatiewoning

PUTTEN Een inwoner van Putten is een dwangsom van tienduizend euro gekregen, omdat hij een recreatiewoning voor twee maanden heeft verhuurd aan een gezin, bestaande uit man, vrouw en kind.

Wijnand Kooijmans

De eerste dwangsom werd al in 2015 opgelegd aan de toenmalige eigenares van de woning. Dit omdat zij het had verhuurd aan mensen die vanuit de vakantiewoning van en naar hun werk gingen. In de dwangsom was opgenomen dat deze ook zou gelden voor een toekomstige eigenaar van de woning. Hiervan was later ook sprake.

In december 2016 werd door een toezichthouder van de gemeente vastgesteld dat een gezin aanwezig was in de betreffende woning. De vrouw ging van hieruit naar haar werk in Amersfoort. De man werkte als hovenier, maar had in de winter even geen werk. Ze huurden de woning voor een bedrag van 650 euro per maand. Aangegeven werd dat het gezin op zoek was naar een woning in de omgeving van Woudenberg.

INVORDERING Voor het Puttense college van burgemeester en wethouders was dit reden over te gaan tot de invordering van een dwangsom van tienduizend euro. Hiertegen werd door de eigenaar van de woning bezwaar aangetekend.

De onafhankelijke commissie bezwaarschriften oordeelt dat, hoe kort ook, de vakantiewoning is gebruikt in strijd met de bestemming recreatie. Ook vinden ze dat de eigenaar het duidelijk moet zijn geweest dat op de woning een dwangsom rustte. Er wordt door de commissie dan ook geen reden gezien waarom de dwangsom niet kan worden ingevorderd. Het college heeft dit advies nu overgenomen.