• Het echtpaar Dekker met burgemeester Henk Lambooij.

    Wijnand Kooijmans

In een eiermand verhuisd naar Putten

PUTTEN Ze kenden elkaar al jaren. Maar de echte vonk tussen Jan Dekker en Aaltje van de Kamp sloeg over voor de Oude Kerk in Putten. Inmiddels zijn ze zestig jaar getrouwd, reden voor burgemeester Henk Lambooij hen een bezoekje te brengen. ,,We herkennen hem wel, we zien hem vaak in de kerk", zo zeggen ze.

Wijnand Kooijmans

Dekker werd geboren in Ermelo. Maar voor hij een jaar was verhuisde hij al naar Putten. Voorop in de eiermand op de fiets van zijn vader. Van de Kamp is een rasechte Puttense, al voelt ook de bruidegom zich inmiddels een echte Puttenaar.

 

De bruid kende Jan Dekker al aardig lang. Haar vader had een loonbedrijf, Jan zijn vader een akkerbedrijf. Aaltje moest dan bij de vader van Jan komen vertellen hoe laat de dorsmachine kwam. De beide ouders hadden ook nog eens grond naast elkaar waardoor de moeder van Aaltje ook vaak koffie inschonk voor Jan.

 

BUSCHAUFFEUR Dekker begon zijn werkzame leven als buschauffeur bij de VAD maar stapte na vijf jaar over op administratief werk. Onder meer richtte hij administratiekantoor JD op, aanvankelijk in Harderwijk waar de bruid en bruidegom toen woonden. Later verhuisde het bedrijf naar Putten, waar het nu wordt gerund door zoon Pieter. Uit het huwelijk werden drie kinderen geboren van wie er één is overleden.

De bruid werkte vanaf haar dertiende als Alphahulp. Dat deed ze tot haar zestigste. ,,Studeren was er in het boerenleven niet bij. Wanneer de kinderen naar school waren, kon je andere mensen gaan helpen." Zo moest ze mensen in onder meer Speuld en Garderen af op de fiets om te zeggen wanneer haar vader kwam. ,,Toen kon je nog veilig alleen over straat.''

 

OORLOG De oorlogsjaren hebben beiden meegemaakt. De vader van Dekker werd voor de razzia gewaarschuwd door de dominee dat het niet pluis was. ,,Maar hij heeft wel een week buiten geslapen tussen de bieten." Jan Dekker herinnert zich nog goed dat de school in Huinen werd gebombardeerd en de ruiten eruit vlogen. ,,Honger hebben we nooit hoeven te lijden, je verbouwde zelf je eten en de koeien gaven de melk.''

 

VERJAARDAG Hun zoon Pieter zit in het bestuur van de Stichting Oktober '44 en dat maakt dat ze regelmatig meegaan met busreisjes van de stichting. Zo werd recent nog een bezoek gebracht aan Frankrijk. ,,Daar heb ik op 17 mei mijn verjaardag gevierd", zo vertelt de bruid.

Beiden zijn dankbaar zestig jaar getrouwd te mogen zijn. Dekker zelf is rond de twintig jaar actief geweest in het kerkelijk werk. Nu de bruidegom het administratiekantoor niet meer runt, hebben ze een oude boerengewoonte weer opgepakt: tussen de middag warm eten. ,,Maar vandaag slaan we een keertje over", zo zeggen ze net voor Lambooij arriveert. Het feest is gevierd met een receptie voor de buurt en 's avonds een feest voor familie en vrienden.