• foto: Henk Brinkman

Eerste bed and breakfast in bebouwde kom

PUTTEN In het voormalige kantoorpand Kerkstraat 91 in Putten mag een bed & breakfast (B & B) worden gevestigd. Verhuur van het pand als woonruimte voor tijdelijke verhuur wordt door het Puttense college van burgemeester en wethouders afgewezen.

Wijnand Kooijmans

Het pand was tot voor kort in gebruik als administratiekantoor met een oppervlakte van honderd vierkante meter. Bewoning in op grond van het bestemmingsplan niet toegestaan en wordt ook niet wenselijk gevonden. Een B&B wordt als een goed alternatief gezien. Wethouder Nico Gerritsen: 'De bestaande B & B-accommodaties in Putten vallen nauwelijks op, mede vanwege de beperkte omvang. Terwijl wij als college het zien als een goede aanvulling op het bestaande aanbod van verblijfsrecreatie."

Wel is een aanpassing van de beleidsnotitie Bed & Breakfast noodzakelijk. In de bebouwde kom wordt tot nu toe een B & B alleen toegestaan in woningen en niet in bedrijfsgebouwen. Gerritsen: "Een dergelijke voorziening mag niet worden gestart om illegale permanente bewoning mogelijk te maken. Daar waken we ook voor. Bovendien mag alleen een ontbijt worden aangeboden en geen lunch of diner. Ook wordt een keuken in een B & B-kamer niet toegestaan." In dit geval is het college bereid mee te werken aan de noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan. Wel wordt de totale hiervoor benodigde oppervlakte gebonden aan maximaal zestig vierkante meter.