• Veluwe Duurzaam
  • Veluwe Duurzaam

Energiecafé Putten over comfortabel en aardgasvrij wonen

PUTTEN Het eerste Energiecafé vindt donderdag 25 januari plaats in Putten. Het thema is 'Comfortabel en aardgasvrij wonen'. Tijdens de avond delen huiseigenaren uit Putten hun ervaring met duurzaam wonen en geven praktische tips. De gemeente Putten zal ingaan op de financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen woningen. Ook is er een onafhankelijke energieadviseur aanwezig. De avond is een initiatief van de gemeente Putten en Veluwe Duurzaam en vindt plaats in MFC Stroud vanaf 19.30 uur.

Huiseigenaren die aan het begin staan, maar ook mensen die een volgende stap willen nemen naar een aardgasvrije of energieneutrale woning kunnen zich laten inspireren tijdens het Energiecafé. Er is gelegenheid om vragen te stellen aan Wim Nijboer en Alexander Haccou, twee ervaringsdeskundigen uit Putten.

Na twee jaar informatie verzamelen, begon familie Nijboer in september 2017 met de duurzame renovatie van hun jaren zeventig woning in Putten. Hun droomhuis is een aardgasvrije woning en het liefst energieneutraal. De goede voorbereiding was hard nodig; in het dak zat asbest, sommige kozijnen waren rot, de muren waren niet geïsoleerd en de woning was vochtig. Tijdens het Energiecafé vertelt Nijboer meer over hoe ze dit hebben aangepakt.

Gelijk na aankoop van hun jaren vijftig woning begon de familie Haccou met isoleren. En daar bleef het niet bij. In de achtertuin is een veilige en comfortabele mantelzorgwoning zonder gasaansluiting gerealiseerd. In 2010 werden de eerste zonnepanelen geïnstalleerd. Nu streeft familie Haccou naar een verbruik van 0kWh op jaarbasis - inclusief alle autokilometers. Op 25 januari vertelt Haccou of dit is gelukt.

Aansluitend geeft gemeente Putten een toelichting over de Duurzaamheidslening, subsidies en andere financieringsmogelijkheden voor het energiezuinig maken van woningen. Een onafhankelijke energieadviseur van Veluwe Duurzaam is aanwezig om vragen van huiseigenaren te beantwoorden.

Meer informatie op www.veluweduurzaam.nl/energieloket-putten.