• Hans Krudde

Erfgoedfestival Over Grenzen in Putten met voorstelling 'Van Klaagzang naar Hoop'

PUTTEN Het erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland is 23 mei van start gegaan in Arnhem. Eén van de programmaonderdelen van het festival is de organisatie van een serie van tien locatietheatervoorstellingen op historische plekken in de provincie. De locaties van de voorstellingen liggen verspreid in Gelderland, met een accent op kleinere plaatsen en grensregio's. In Putten wordt op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni (aanvang 17.00 én 20.00 uur) de voorstelling 'Van Klaagzang naar Hoop' gespeeld. Start van de voorstelling is bij het monument De Vrouw van Putten (Dorpsstraat/Spoorstraat).


Van Klaagzang naar Hoop' is een productie van Theaterhuis Wild Zwijn, die dankzij de subsidie van het Erfgoed Festival Gelderland én de financiële bijdrage van zowel het Rabobank Randmeren Stimuleringsfonds en Kringloop Overnodig Putten is gemaakt. Het script en de regie is in handen van Myriam Cloosterman en de productie wordt gedaan door Elly van Geest, beide inwoners van Putten. Stichting Theaterhuis Wild Zwijn maakte eerder locatievoorstellingen in Putten onder andere 'Veluwse vrouwen' en 'Beestenboel' op de Mariahoeve en 'Dag, mam', in een nieuwbouwwoning van de wijk Bijsteren.


Amateurtoneelspelers uit Putten en omgeving, jong en oud, spelen de voorstelling. Het thema van het Erfgoed festival 'Over Grenzen' is uitgewerkt door het bekende verhaal van de razzia in Putten vanuit een geheel ander perspectief te vertellen, namelijk van uit de beleving van de vrouwen en de kinderen die achterbleven. De voorstelling maakt ook verbinding met andere oorlogsdrama's, waarbij vrouwen en kinderen achterblijven terwijl de mannen uit het dagelijks leven worden weggerukt. Het toneelspel wordt muzikaal omlijst door 'Saxus', het saxofoonorkest van de muziekschool in Barneveld.


Spelers, regisseur, productieleider en overige medewerkers van Theaterhuis Wild Zwijn, nodigen inwoners van Putten uit te komen kijken naar deze unieke voorstelling, waarbij het Puttens verhaal van de razzia, op een andere wijze wordt verteld. We hopen dat de voorstelling aanleiding is om met elkaar opnieuw stil te staan bij de ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen die tijdens oorlogen plaatsvinden.

Kaarten à 6 euro zijn verkrijgbaar via VVV Putten, tel. 0341-351777. Tevens zijn op de dagen van de voorstelling vóór aanvang bij de start van de voorstelling kaarten te koop. Meer informatie: Theaterhuis Wild Zwijn: tel. 06-23196934

Voor het volledige festivalprogramma: www.erfgoedfestival.nlhttp://www.erfgoedfestival.nl.