• Marijte Brandsma houdt een expositie in de Gereformeerde Kerk. 

    Maranke Pater

Expositie Marijte Brandsma in kerk

PUTTEN Marijte Brandsma is een portrettist en autodidact als het om het maken van kunst gaat. In de Gereformeerde Kerk aan de Achterstraat is haar expositie nog tot 16 december te zien.

Maranke Pater

 

Brandsma heeft jarenlang als docent in het voortgezet onderwijs gewerkt. ,,Rond mijn twintigste begon ik met het maken van kinderportretten voor vrienden. Die vielen goed in de smaak en toen ben ik naast aquarelverf ook olieverf gaan gebruiken. Er volgden allerlei opdrachten en verschillende exposities rond mijn woonplaats in Drenthe." Na een aantal verhuizingen hield Brandsma het schilderen een tijdje voor gezien. Toen haar oudste dochter ging studeren in Enschede pakte ze de draad weer op. ,,Mijn dochter zei tegen mij: 'Mam, jij hebt ervoor gezorgd dat wij qua beroepskeuze ons hart hebben gevolgd, waarom ga jij nu ook niet doen wat je het leukste vindt om te doen: schilderen.'  Ik heb vorig jaar ontslag genomen op de school waar ik werkte en ben voor mezelf begonnen."

Brandsma is blijven tekenen en schilderen, maar heeft geen kunstopleiding gevolgd. ,,Ik leer continu door te experimenteren, werk van anderen online te volgen, musea te bezoeken en boeken over schilderkunst te lezen. Daar haal ik mijn inspiratie vandaan." Inmiddels geeft Brandsma les aan de Barnevue en in haar eigen atelier. ,,Ik heb kindergroepen en volwassenengroepen, acrylgroepen en aquarelgroepen. Op de vrijdagochtend runt Brandsma een Art Café voor beginnende kunstenaars. ,,Ik heb ook een meneer met Alzheimer op les. Dit is heel dankbaar werk dat ik in de toekomst graag verder wil ontwikkelen."

Volgende week gaat Brandsma een aantal schilderlessen geven op de Gabriëlschool. "Eén van mijn leerlingen vertelde dat ze met het thema kunst bezig waren op school en dat was een mooie aanleiding om een aantal lessen te geven".  Voor de kunstwedstrijd voor de trouwzaal van de gemeente Putten maakte ze een kunstwerk met de naam Memory, waar het verleden en het heden van Putten in samenkomen. Van de molen Het Hert tot het Vrouwtje van Putten en de kerken. Het werk is nu te bezichtigen op de expositie in de kerk. De stijl van Brandsma is het beste te omschrijven als speels figuratief. ,,Ik probeer altijd een beetje de spanning te zoeken tussen materiaalgebruik en de impressionistische kunst. Ik maak gebruik van diverse materialen als zand, muziekpapier, tissues of oude kranten, waar ik vervolgens overheen schilder."

In haar werk speelt Brandsma met regelmaat in op actuele thema's zoals de vluchtelingenproblematiek. ,,Iets wat ik in de krant lees kan mij raken. Ik speel in op het nieuws, zoals de oorlog in Syrië of die op de Balkan van jaren geleden. In mijn schilderij 'Zeepbel' ervaar je als kijker de zeepbel waar vluchtelingkinderen in terechtkomen. Ze hopen in Europa een nieuw leven op te bouwen: mooie zeepbellen. Er wordt veel hulp geboden, maar je kan ook weer teruggestuurd worden. Dan spatten de dromen weer uit elkaar.''

Na de expositie is er acht weken lang een expositie van de cursisten van Brandsma. Voor meer informatie: www.marijtebrandsma.nl.