• Senioren op Zorgerf Buiten-Land worden gestimuleerd om in beweging te komen.

    Christien Hoekstra

Feestweek: Zorgerf Buiten-Land tien jaar

PUTTEN Zorgerf Buiten-Land bestaat tien jaar en daarom organiseren René en Yvonne van der Leest een feestweek van 15 juni tot en met 24 juni voor zorgprofessionals, bewoners en inwoners van Putten en Nijkerk.

Het begon allemaal op de Keienweg in Nijkerk, waar Yvonne en René een dagbehandeling startten op het erf naast hun eigen woning. René: ,,Ik heb twintig jaar een onderneming in de ideële sector gehad en Yvonne is in Utrecht verpleegkundig specialist geweest in de psychiatrie. We wilden allebei graag buitenaf wonen en besloten in Nijkerk te starten met dagbesteding. Vijf jaar geleden zijn we in Putten met het zorgerf gestart waar ook senioren wonen." Drie hectare grond bezitten ze inmiddels, met siertuinen, vijvertuinen en weilanden waar dieren lopen. Er zitten honderd mensen in de dagbehandeling in Nijkerk en Putten, en in Putten wonen 48 senioren met dementie verspreid over verschillende hofjes.

Yvonne: Er is veel onderzoek gedaan naar zorgboerderijen en het effect van een zorgboerderij op bezoekers en de resultaten zijn ronduit positief. In de praktijk zijn er nog maar weinig zorgboerderijen die ook woonvormen aanbieden voor mensen met dementie. Veel mensen met dementie komen op een gesloten afdeling terecht in een zorgcentrum." René en Yvonne delen hun kennis met experts in de zorg, in de hoop dat nog meer instanties kiezen voor woonvormen middenin de natuur. Yvonne: ,,Bewegen is ontzettend belangrijk voor mensen met dementie. Door in het daglicht te komen worden mensen geprikkeld om in beweging te komen. Mensen worden gestimuleerd om vuilnis weg te brengen of om mee te werken aan een ander taak. Hierdoor zijn er veel minder mensen met dementie in een rolstoel terechtgekomen."

BUITENLAND Er is veel belangstelling vanuit het buitenland. René: ,,We hebben al drie keer een Japanse delegatie van zorgprofessionals ontvangen. Ook zijn er Chinezen, Belgen en Australiërs geweest. We hebben een jubileumboek gemaakt met interviews met bewoners en experts en een beschrijving van het concept zorgerf Buiten-land.''

Tijdens de jubileumweek zijn er op 17, 18 en 20 juni staan drie kennissessies voor professionals in de zorg gepland. Van bouw en omgeving, passie voor ouderenzorg tot voluit leven tot het einde. Opgeven kan via de link https://www.buiten-land.nl/kennissessies. Op zondag 16 juni is er een poëtisch concert van Fluente Sono. René: ,,Op maandag 17 juni openen we een kunstroute tussen 11.00 uur en 12.30 uur. De dinsdag staat in het teken van muziektherapie tussen 10.30 uur en 11.45 uur." Op woensdag is er in de ochtend een huifkartocht gepland. Rond 14.30 uur treedt Badabounce op en kinderkoor 'De Jonge Luitjes'. In de avond is er vanaf 19.30 uur een Alzheimercafé. Op vrijdagmorgen 21 juni is er een feestelijke lunch gepland in het Landhuus met zelfgemaakte lekkernijen. Op 22 juni is de open dag en tevens afsluiting van de feestweek in Putten van 11.00 tot 14.30. Yvonne: ,,Er is muziek, mensen kunnen bewegen en er worden mooie verhalen verteld. We sluiten af met een optocht van oldtimers."

Meer info: www.buiten-land.nl/feestweek.