• Dierenambulance Nijkerk e.o.
  • De dierenambulance Nijkerk en omstreken blijft volop rijden.

    Dierenambulance Nijkerk e.o.
  • Dierenambulance Nijkerk e.o.

Gemeente Putten: 'Dierenambulance alleen voor honden en katten'

PUTTEN Dierenambulance Nijkerk en omstreken rijdt al meer dan twintig jaar in de gemeente Nijkerk om dieren in nood te helpen, en te vervoeren naar dierenartsen, opvangen en eigenaren. Stichting Dierenlot ondersteunt alle initiatieven en stelde twee auto's ter beschikking om alle werkzaamheden in de toekomst te kunnen blijven uitvoeren. Een verlengde Opel Combo voor extra inzet voor reguliere ritten en vervoer naar de opvangen en een vierwiel aangedreven Nissan voor waterrijk en drassig gebied.

Dwe dierenambulance starttemet één ambulancebus, later kwam daar een tweede ambulanceauto bij. Inmiddels rijdt de ambulance ook in gemeentes Putten en Barneveld. Vanaf 2018 is er geen contract meer met Putten, omdat deze gemeente wenst dat er alleen voor honden en katten gereden wordt, en er voor alle andere dieren niet uitgerukt mag worden. De Dierenambulance deed dat toch. Uitgangspunt bij de organisatie van de dierenambulance is dat ieder dier telt en de dierenambulance levensreddend probeert te opereren. Dierenambulance Nijkerk blijft daarom ook in 2018 in gemeente Putten uitrukken voor alle dieren in nood, ondanks de houding van de gemeente. Hiervoor zal geput moeten worden uit donaties en giften aan de dierenambulance.

Het aantal meldingen is in de loop der jaren verder gestegen, dus zijn er meer inzetten nodig.Uiteraard worden alle huisdieren geholpen (honden, katten, tamme vogels, kippen, konijnen, cavia's) maar ook voor natuurdieren wordt gereden (natuurvogels, zwanen, eenden, egels, hazen). ,,Elk dier in nood kan rekenen op hulp van de dierenambulance."

Ook wordt er steeds meer specialistisch werk gedaan. Dat vraagt om daartoe uitgeruste auto's. Er worden bijvoorbeeld ritten gereden van overleden dieren naar het crematorium. Maar er worden ook acties op en langs het water uitgevoerd. Daarnaast wordt er steeds meer hulp geboden bij incidenten waar wild bij betrokken is. Ook worden er soms (agressieve) honden uit huis gehaald en vervoerd naar een opvang omdat de eigenaar tijdelijk niet aanwezig is (kan gearresteerd zijn, of onverwacht langdurig in het ziekenhuis verblijven). Soms wordt er actief meegezocht naar vermiste dieren, maar ook vangacties naar loslopend gesignaleerde dieren. Dit kan varieren van kat of hond tot paard of koe.

Met de samenstelling van de huidige ambulances kan Dierenambulance Nijkerk de komende jaren volop bijstand blijven verlenen aan alle dieren in nood in en om Nijkerk en daarnaast nog extra mogelijkheden bieden. Door deze uitbreiding wel is ruimte ontstaan voor extra chauffeurs en bijrijders. Aanmelden kan via de website aanmelden of via tel. 06-53400389.