Gemeentebelangen schijnt haar licht over LED-verlichting

Angela de Graaf

PUTTEN Gemeentebelangen houdt haar blik niet alleen scherp op de lokale media, maar ook op de regionale kranten. Daarin was namelijk vorige week te lezen dat het adviesbureau Licht & Donker uit Arnhem verwacht dat de invoering van LED-verlichting als straatverlichting in Putten van de baan is. Een reden voor Gemeentebelangen om vragen te stellen aan het college.

Begin 2014 zijn er twee onderzoeken afgerond rondom de LED-verlichting in Husselerveld. Licht & Donker deed een zogenaamd belevingsonderzoek. Gebaseerd op de uitkomsten van het belevingsonderzoek zal LED-verlichting niet het straatbeeld in Putten gaan bepalen. Het Verlichtingadviesbureau Spectrum uit Putten onderzocht de technische kant van deze zaak. In mei 2014 heeft Gemeentebelangen voor het eerst naar de uitkomsten van deze rapporten gevraagd. De onderzoeken zijn namelijk op verzoek van de gemeenteraad gehouden.

Doel LED-verlichting

In oktober stak Gemeentebelangen haar licht op bij de firma Spectrum om voorlichting te krijgen over de mogelijkheden met betrekking tot verlichting: ,Destijds werd aangegeven dat LED-verlichting nog in de kinderschoenen stond. Deze vorm van verlichten is een goed middel om CO2-reductie te bewerkstelligen. Dit is ook het uiteindelijke doel. Onze partij geeft graag invulling aan dit doel zonder daarbij afbreuk te doen aan de sociale veiligheid' aldus Robin Hoogendijk, raadslid Gemeentebelangen. Eind 2014 zijn de rapporten aan de gemeenteraad verstrekt: ,Echter tot op heden zijn de uitkomsten van de rapporten nog altijd niet inhoudelijk besproken tussen de gemeenteraad en het college.'

Slecht zichtbaar

Om nu op voorhand al te beweren dat LED-verlichting in Putten niet op brede schaal kan uit rollen, gaat Gemeentebelangen te ver: ,Naar aanleiding van het gepubliceerde artikel in de regionale media zijn wij vragen gaan stellen aan het college om in de gezamenlijkheid de conclusies uit de onderzoeksrapporten optimaal te benutten.' Gemeentebelangen heeft afgelopen week hierin haar gram gehaald: ,De rapportage over het lichtonderzoek in Husselerveld was al maandenlang bekend bij het college. Nu blijkt de verlichting ernstig tekort te schieten. Fietsers en voetgangers zijn slecht zichtbaar en hebben te weinig zicht op de weg' aldus Hoogendijk.

Vervanging straatverlichting

Het college zegt nu volgens Hoogendijk dat deze verlichting geplaatst werd ter vervanging van de vorige lantaarnpalen: ,De wijk bestaat ongeveer vijftien jaar en om nu al de verlichting te vervangen lijkt ons bizar. Helemaal als je beseft dat andere woonwijken al jarenlang dezelfde straatverlichting hebben die nog uitstekend functioneren. Daarnaast zijn de lantaarnpalen die verwijderd zijn opgeslagen op de gemeentewerf en daar wordt momenteel niets mee gedaan. De vraag is nu: wanneer wordt de verlichting in Husselerveld aangepast en wat gaat dit kosten?' Deze vragen zijn gisteravond gesteld aan het college.

Foto-onderschrift: De straatverlichting in de wijk Husselerveld schiet momenteel ernstig tekort blijkt uit het onderzoek