• Gerdi Verbeet maakt geblinddoekt de oversteek.

    Anko Stoffels
  • Gerdi Verbeet maakt de oversteek op de Klaas Bosstraat in Putten

    Wijnand Kooijmans
  • Anko Stoffels

Gerdi Verbeet: lopen met blindenstok 'eng en lastig'

PUTTEN De blinddoek gaat voor en oud-voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer ervaart hoe het is blind of slechtziend te zijn. Voetje voor voetje schuifelt ze naar de Klaas Bosstraat om daar door het opheffen van de witte stok het verkeer duidelijk te maken dat ze wil oversteken.

Wijnand Kooijmans

Het verkeer heeft in de gaten dat er wat staat te gebeuren en stopt al vroegtijdig. Maar desondanks vindt Verbeek de oversteek heel eng en lastig. ,,Je moet er op vertrouwen dat het verkeer voor je stopt. Dat moet je leren. Vooral het moment dat ik de witte stok moest opsteken vond ik eng. Spannend en leerzaam. Misschien moeten ze kinderen op school al leren hoe je met een blinddoek voor moet lopen en te ervaren wat een blinde of slechtziende meemaakt. Het is toch een kwestie van beschaafd gedrag."

 

BEGELEID Het is voor Verbeet de eerste keer dat ze deze ervaring zelf heeft. Ze begeleidt een blinde vrouw die politiek carrièrre wil maken. In Putten is Piet Maasland nauw betrokken bij de organisatie van de voorlichtingscampagne 'Stop voor de witte stok. Hij is zelf slecht ziend en heeft ervaring met de problemen die blinden en slechtzienden in de praktijk meemaken.

 

,,Het gedrag van mensen kan stukken beter", zo zegt hij. ,,Mensen stoppen niet terwijl dat wettelijk wel verplicht is wanneer ik mijn witte stok opsteek. Ik word uitgescholden, de stok is mij wel eens uit de hand gereden en ook mijn hond is al eens bijna aangereden. En dan zeggen ze dat ik uit mijn doppen moet kijken."

 

BELANGRIJK René Toonen van Bartiméus: ,,Mensen weten het niet dat ze moeten stoppen of vinden het niet belangrijk." Vooral fietsers negeren volgens Maasland massaal de witte stok. Het gaat om 89 procent van hen waar 72 procent van de automobilisten niet stopt.

Ook Kees Karssen uit Nunspeet heeft deze ervaring. ,,De stok is mij vaak uit de handen gereden. Je kunt er niet op vertrouwen dat automobilisten stoppen. Terwijl het principe van de witte stok hetzelfde werkt als een zebrapad."

Naast Verbeet maakt wethouder Roelof Koekkoek van de gemeente Putten kennis met de witte stok. ,,Piet Maasland vertelde mij over de actie. Ik stond hier gewoon niet bij stil. Door zijn verhaal dat de meeste mensen niet stoppen voor de witte stok viel bij mij pas het kwartje. Bij verkeersexamens voor kinderen van het basisonderwijs wordt hieraan ook weinig aandacht aan besteed. Het wordt alleen meegedeeld. We moeten hen meer laten zien wat de witte stok betekent. Wellicht kinderen zelf met een blinddoek laten ervaren wat blinden en slechtzienden meemaken."

 

BLADBLAZERS Volgens Karssen maakt de komst van elektrische auto's het er niet gemakkelijker op. Omdat je deze niet hoort aankomen. Zoals hij ook vaak een straatje om moet lopen om veilig over te steken wanneer mensen gebruik maken van bladblazers.

Na de start kreeg het publiek de kans de ervaring van het oversteken zonder wat te zien mee te maken. Voor hen ook een ware ervaring.