Geslaagde Nationale Voorleesdag in de gemeente Putten

PUTTEN - Zonder te ontbijten naar school gaan om vervolgens samen met je klasgenoten en de juf heerlijk te ontbijten aan een mooie gedekte tafel. Kenmerkend voor de Nationale Voorleesdagen die vorige week van start zijn gegaan. Bij basisschool PCB De Wegwijzer kwamen de hoofdpersonages zelfs op bezoek om de kinderen persoonlijk voor te lezen.

door Angela de Graaf

In elke groep van PCB De Wegwijzer hebben de kinderen genoten van een ontbijtje en een voorleesspektakel. Zo vaarde de boot van de schippers van de Kameleon in de hal, waar groep 4 en groep 5 gezellig zat te picknicken op een kleed. De juf van groep 3 was opeens verdwenen, maar een kapitein nam letterlijk en figuurlijk het roer over en las de kinderen voor. Ook was Janneke, die Jip thuis had gelaten, aanwezig en Pompom en Opa Brom waren ook van de partij. Hiermee waren de klassenpoppen van vele kleuters in levende wijze aanwezig. De kinderen keken dan ook blij verrast toen de personages uit hun eigen boeken kwamen voorlezen.

Op veel kinderdagverblijven, bibliotheken en scholen stond vorige week woensdag de Nationale Voorleesdag centraal. Ook in Putten waren er meerdere plekken waar er activiteiten plaatsvonden in verband met de Nationale Voorleesdag. Bij Peuterspeelzaal De Vrijbuitertjes kwam zelfs Burgemeester Lambooij op bezoek tijdens het voorleesontbijt. Bibliotheek Noord-West Veluwe was hier verantwoordelijk voor. Uiteraard mocht een stukje voorlezen tijdens het bezoek van de burgervader niet ontbreken. Twaalf kleuters luisterde aandacht naar zijn verhaal.

Prentenboek van het jaar

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat de Prentenboek Top Tien centraal. Boer Boris gaat naar zee, geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2015. Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2014

Doelstelling

De Nationale Voorleesdagen hebben als belangrijkste doelstelling het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen de ½ en 6 jaar, met het kind van 3 jaar oud dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt als centrale middelpunt. De Nationale Voorleesdagen duren nog tot aanstaande zaterdag.

Foto: De leerlingen van PCB de Wegwijzer kregen bezoek van hun eigen voorleeshelden.