Gratis groeispurt voor de tuin

PUTTEN Zaterdag 21 maart 2015 tussen 09.00 en 12.00 uur kunnen inwoners van de gemeente Putten gratis compost ophalen. Met deze actie bedankt de gemeente de inwoners voor de moeite die ze nemen om GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval) te scheiden van ander afval.

Inwoners kunnen gratis twee zakken compost ophalen bij de gemeentewerf, Ambachtstraat 7 in Putten (zolang de voorraad strekt).

Compost is goed voor de tuin als natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Composteren bespaart geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is.

Nog meer afval scheiden

In 2014 werd in Putten 54 kilo GFT per inwoner apart ingezameld. Maar er zit nog steeds groente-, fruit- en tuinafval tussen het restafval. Ook luiers, biologisch afbreekbare zakjes, kattenbakkorrels met milieukeur en koffiefilters horen in de GFT-zak. Uit de inzamelresultaten blijkt dat in het restafval nog ongeveer 40 kilo GFT-afval per inwoner per jaar zit. Er valt dan ook veel winst te behalen door GFT apart te houden. Nu worden al zo'n duizend woningen van stroom voorzien dankzij de vergisting van het GFT-afval dat in de gemeenten op de Noord-Veluwe wordt ingezameld. Dat kunnen er dus nog veel meer worden.