HarderwijkFM wil met VOC-lokaal verder

PUTTEN De lokale omroep HarderwijkFM wordt nog dit jaar streekomroep. De Harderwijkse lokale omroep wil samengaan met de al bestaande zender VOC-lokaal, waarin ook de oproepen Veluwe FM (Ermelo en Putten), Omroep Nijkerk (Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen) en Radio Barneveld zijn opgenomen.

Harry Schipper

Nog deze maand gaat hierover een intentieverklaring de deur uit, zo maakte het bestuur van HarderwijkFM tegenover deze krant bekend. Het nieuws om samen te gaan werken met andere lokale publieke omroepen uit de regio hing al een tijd in de lucht. De 278 lokale omroepen, verenigt in de OLON, de koepelorganisatie van lokale omroepen in Nederland, hebben de stichting NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) opgericht, die ze gaat helpen zich om te vormen naar streekomroep.

De NLPO wil in Nederland zo'n zestig van die streekomroepen vormen. Die zouden ook moeten samenwerken met regionale omroepen. De nieuwe streekomroep krijgt - net als de lokale omroep nu - de taak om elke dag actuele informatie over de directe leefomgeving van luisteraars te brengen. Veel lokale omroepen missen nu slagkracht om die taak goed uit te voeren. Ook Stichting HarderwijkFM, dat sinds 2003 vanuit haar studio aan de Van Geunslaan uitzendingen verzorgt, telt te weinig medewerkers (dertig vrijwilligers) om dagelijks te berichten over het actuele nieuws. Momenteel wordt veel zendtijd daarom gevuld met radioprogramma's van Omroep Gelderland. In Harderwijk wordt lokale televisie gemaakt door HK13TV, alias Stichting Harderwijk TV, die een commerciële zendmachtiging heeft. De zender profileert zich als een platform voor iedere inwoner die oud of nieuw beeldmateriaal heeft, het liefst natuurlijk over het leven in Harderwijk of Hierden. Het bestuur van HarderwijkFM is achter de schermen al maanden bezig met het plan voor een streekomroep. ,,We moeten wel, want de budgetten zijn ontoereikend om zoveel omroepen in stand te houden", legt Joop Boor uit.

Hij legt uit dat de lokale omroepen worden bekostigd door de gemeenten. Door het samengaan van lokale omroepen kunnen budgetten bij elkaar gelegd worden, zodat er wel genoeg geld is om als omroep te voldoen aan de eisen. Eisen die nu in een convenant met de VNG zijn vastgelegd tot LMTA. Deze afkorting staat voor Lokaal Toereikend Media Aanbod en houdt in dat er minimaal elke dag actueel nieuws wordt gebracht. Volgens NLPO-directeur Berhard Kobes moet het dan gaan om 'onafhankelijke berichtgeving van professionele journalistieke kwaliteit'. In eerste instantie heeft het bestuur van HarderwijkFM gekeken of samenwerking mogelijk was met RTV Nunspeet, waarvan de radio- en tv-programma's ook in Harderwijk zijn te beluisteren. Volgens Boor zien de Nunspeters samenwerking met de Harderwijkse omroep nu niet zo zitten en willen ze liever zelfstandig blijven. De blik is nu gericht op VOC-lokaal. ,,Er is nog niets geregeld hoor. We zijn nog lang niet zover", haast Joop Boor te zeggen. ,,Het nieuws is nog hartstikke vers, de verf is nog nat." Het valt hem op dat, hoewel VOC-lokaal in de regio uitzend, er tóch genoeg aandacht is voor het lokale. ,,Van middernacht tot zeven uur 's avonds is er een gezamenlijk programma en daarna, dus in de avonden en ook in de weekenden, zijn er per gemeente programma's. Samenwerken betekent volgens Boor dat VOC-lokaal gaat uitzenden in een gebied van vijf gemeenten met 218.000 inwoners.