• Harderwijks Strijkorkest
  • Harderwijks Strijkorkest

'Harderwijks Strijkorkest mag gehoord worden'

PUTTEN Het Harderwijks Strijkorkest maakt zich op voor een groot optreden op 11 maart in Putten. Dirigent Roelof Klaassen staat te popelen, net als de dertig leden van het strijkorkest.

,,Het is bijzonder dat we hier op de Veluwe een strijkorkest met zo'n hoog niveau hebben", zegt de dirigent, in de aanloop van het optreden. ,,Het orkest bestaat uit stuk voor stuk grote talenten, die bovendien vele jaren les hebben gehad. Er staat hier iets bijzonders te gebeuren."

Zelf hanteert Klaassen (59) de viool al ruim een halve eeuw en sinds zijn 22ste als muziekdocent in de regio Noordwest Veluwe. ,,Het is een geweldig instrument, dat de klank van de menselijke stem nog het meest benadert. En je moet elke toon echt zelf maken. Niets ten nadele van een piano hoor, dat is ook een mooi instrument, maar de tonen liggen wel kant-en-klaar voor je op een rijtje." En daarbij: muziek maken vindt hij geweldig. ,,Ik ga het nog steeds leuker vinden. Het is een verrijking en een uitlaatklep, zeker als je dat met z'n allen kunt doen. Je voelt je beter als je muziek maakt."

Klaassen begeleidt meerdere orkesten, die zijn samengesteld uit leerlingen waar hij les aan geeft. Het neusje van de zalm is samengebracht in het Harderwijks Strijkorkest, dat al 25 jaar bestaat. Uiteraard in wisselende samenstellingen, waarbij de leeftijd momenteel varieert van 14 tot 61 jaar. "Al heel wat jongeren zijn vanuit dit orkest doorgestroomd naar het conservatorium", illustreert hij het niveau van de groep. "Enthousiasme en passie zijn de rode draad."

Het is allemaal te horen en te beleven op zaterdag 11 maart, in de Gereformeerde Kerk in de Achterstraat 39 te Putten. Het strijkorkest speelt daar onder meer de serenade voor strijkorkest van Dvorak, een celloconcert van C.P.E. Bach met Arturo Muruzabal als solist en Schindlers List van J. Williams, met Hilliene Vandermeer als solist. Aanvang 20.00 uur, entree gratis, wel is er een collecte.