• Robin van Lonkhuijsen

'Het stille verdriet van de Veluwe in woord'

PUTTEN Het stille verdriet van de Veluwe. Zo noemt Betty Donkersloot het optreden van de gemeente Putten tegen mensen die permanent wonen op recreatieparken.

Wijnand Kooijmans

 

Daarbij neemt ze het op voor acht bewoners van de camping waarop ze zelf legaal een vakantieverblijf heeft. Onder de zeven haar zoon die per 1 augustus dreigt op straat te komen staan. Inclusief het dochtertje dat in de weekeinden en in de vakanties bij hem is en zijn hond en vogel.

Het steekt Donkersloot vooral dat de acht dreigen op straat te komen staan waar bijvoorbeeld Polen wel permanent wonen in recreatieverbljven. Zo kent ze een Pool die al elf jaar in dezelfde woning woont op een park. Ze vindt het optreden van de gemeente tegen de bewoners barbaars, onmensenlijk en wreed. Vooral omdat ze jarenlang moeten wachten voor ze een woning krijgen toegewezen en geen kant op kunnen. Bijkomend probleem voor haar zoon is dat hij staat ingeschreven in de basisadministratie van de gemeente Ermelo.

 

BARBAARS Ze vindt dat de gemeente Putten barbaars te werk is gegaan bij de inval op het park. Er werd over hekken en schuttingen geklommen. Haar man mocht zelfs de hond niet uitlaten. Er werden vragen gesteld over de computer en televisie en het inkomen. Voor hun was er een groene kaart, ze wonen in Purmerend. Voor hun zoon en zes anderen viel het doek. 

 

EIGENAREN Donkersloot: ,,De handelswijze van de gemeente gaat niet alleen ten koste van permanente bewoners maar ook van parkeigenaren." Die zien een leegloop op hun eens zo florerende park. De middenstand klaagt omdat hun inkomsten terug lopen maar ook de gasleverancier. ,,Waarom niet die acht lieve mensen op het park laten zitten tot hen een woning wordt aangeboden. We vragen niet om een gedoogverklaring voor het leven. We voelen ons nu als criminelen behandeld, alleen de enkelband ontbreekt nog."

Donkersloot geeft aan iedereen te respecteren, ongeacht huidskleur of nationaliteit. ,,Maar ik pleit voor een humaan optreden tegen iedereen. Wat de gemeente nu doet past niet binnen een gemeente die zegt de christelijke waarden hoog in het vaandel te hebben staan."

Putten bespreekt de huisvesting van personen in nood op korte termijn in de hoop oplossingen te vinden.