• Voorzitter Michel Kooij (rechts) en bestuurslid Erik van de Poll bij het monument Sarah

    Wijnand Kooijmans

Herdenking van Joods werkkamp

PUTTEN De herdenkingen in Putten richten zich vooral op de razzia. Dat er een Joods werkkamp De Vanenburg was, is veel minder bekend. Voor Michel Kooij was dat de reden om zich in te zetten voor een monument als herinnering.

Wijnand Kooijmans

In 2017 werd door zijn inzet het monument Sarah onthuld, gemaakt door de Puttense kunstenaar Gerrit van Emous. Voor het eerst wordt daar nu maandag 27 januari een herdenking gehouden. De naam Sarah is gekozen als moeder van alle joden. Spreker is onder anderen Ernst van Gelderen. Hij wist te ontsnappen tijdens het transport van de Amsterdamse schouwburg naar Westerbork en werd ondergebracht bij een pleeggezin in Limburg. Daar overleefde hij de oorlog. Ook zijn ouders bleven gespaard waardoor hij na de oorlog terug moest naar hen.

VERHAAL Eigenlijk was hij van hen vervreemd waardoor het hem veel moeite koste zijn pleegouders los te laten. Eigenlijk leefde hij met twee oudergezinnen. Op aandringen van zijn dochter heeft hij dat opgeschreven. Door een Amerikaans productiebedrijf is het verhaal verfilmd. Van Gelderen komt naar de herdenking om zijn verhaal te vertellen. Ook wordt een video vertoond waarop Edith Eva Eger haar verhaal verteld. Het gaat om confronterende beelden van een vrouw die concentratiekamp Auschwitz overleefde. Onder meer door te dansen voor Mengele.

ANDERS Maakte Kooij de plannen voor het monument nog in zijn eentje, inmiddels is hij voorzitter van de Stichting Samen Verder Putten. Doel is de herdenking een ander karakter te geven dan gebruikelijk is. Onder meer door tijdens de herdenking bij De Vanenburg in discussie te gaan met de aanwezigen. Het opkomende antisemitisch komt daarbij zeker aan bod.

De herdenking begint om 13.30 uur. Wie erbij wil zijn wordt verzocht zich aan te melden via: info@stichtingsamenverderputten.nl