• Een deel van het bestuur van de stichting Oktober '44.

    Maranke Pater

Oktober '44 klaar voor herdenking

PUTTEN Stichting Oktober '44 is voorbereid op de 75-jarige herdenking van de razzia. Er is merkbaar meer aandacht voor de Gedachtenisruimte die door de stichting wordt beheerd en de vele activiteiten in dit herdenkingsjaar.

Maranke Pater

Bijzonder vindt de stichting het dat prinses Beatrix naar de herdenking op 2 oktober komt die ieder jaar wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Puttense razzia. Maar het werk gaat gewoon door. Ieder bestuurslid heeft zijn of haar eigen taak. Zo verzorgt Jannie van Roon van Dompseler de Gedachtenisruimte en is Jan van den Hoorn voorzitter van de stichting, terwijl Gert van Dompseler vooral de verhalen van nabestaanden van de weggevoerden en andere verhalen uit de oorlog in Putten verzamelt op de website van de stichting. Van den Hoorn: ,,We hebben een half jaar geleden voor het eerst vergaderd met de burgemeester over de herdenking van dit jaar. De gemeente is als altijd verantwoordelijk voor de herdenking bij het monument. Wij verzorgen de herdenking in de kerk en het programma in de Aker."

Op 1 oktober begint de herdenking met de scholendag, waarop leerlingen van alle scholen uit Putten langskomen in de Oude Kerk, de Aker en de Gedachtenisruimte om hier een rondleiding te krijgen en het verhaal over de razzia te horen. Na de stille tocht van de stichting Samen Verder, is er om 20.00 uur een bijeenkomst in de Aker met als thema herdenken. Van den Hoorn: ,,We hebben als sprekers iemand gevraagd waarvan de vader is weggevoerd en we hebben een Puttenaar van middelbare leeftijd gevraagd aan te schuiven en er zal een jongere mee discussiëren. Wat wij belangrijk vinden is dat ze het gesprek met elkaar aangaan onder leiding van Jan van Kooten, directeur van de stichting 4 en 5 mei over hoe zij tegen herdenken aankijken. Wij zijn als stichting van mening dat we op een kantelpunt staan waarbij mensen die razzia bewust meegemaakt hebben langzaam wegvallen. Nu kan het verhaal nog verteld worden, maar over 25 jaar niet meer."

De bijeenkomst in de Aker is vrij toegankelijk. Op 2 oktober is de officiële herdenking van de razzia in de Oude Kerk. Onder andere staatssecretaris Paul Blokhuis, burgemeester Henk Lambooij zullen het woord voeren. Van den Hoorn: ,,Dominee Nijenhuis verzorgt de meditatie en er is een muzikaal intermezzo van violiste Marieke Booy en de organist Fred Jonker."

JAPPENKAMP Gert van Dompseler is de beheerder van de site van Oktober 44, Van Dompseler: ,,We interviewen met een aantal bestuursleden nabestaanden van de weggevoerden of mensen die de razzia hebben meegemaakt al jaren en dat blijven we ook doen." De behoefte naar informatie over de weggevoerden blijft groot. Zo ontving de stichting op Open Monumentendag een recordaantal bezoekers aan de Gedachtenisruimte. Van Dompseler-Van Roon: ,,Er was een meneer uit Duitsland gekomen om de herdenkingsruimte te komen bekijken. We herdenken hier niet alleen de weggevoerden, ook slachtoffers die in de Jappenkampen zijn omgekomen worden hier vermeld. Op Open Monumentendag kwam er een dame naar ons toe van wie de vader is opgekomen in een Jappenkamp en zijn naam stond nog niet op onze herdenkingsplaat. We breiden na 75 jaar dus nog steeds uit."

De komende tijd worden de teksten in de Gedachtenisruimte nagekeken. Van den Hoorn: ,,We zijn druk bezig om de borden te vervangen en alle aanvullingen erop aan te passen. Ook komt er meer aandacht voor plaatsen op de wereld waar hetzelfde is gebeurd als in Putten."