• Herdenking van de razzia in 2016.

    Henk Hutten

Stille tocht razzia Putten

PUTTEN Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat 660 mannen uit Putten weggevoerd zijn na de bekende razzia van Putten. Slechts 48 van hen keerde terug. Om deze geschiedenis te herdenken, reflecterend naar de dag van vandaag, organiseert de Stichting Samen Verder Putten een Stille tocht vanaf de Oude Kerk in het centrum van Putten naar het station van Putten, alwaar vandaan de mannen op transport zijn gesteld naar Kamp Amersfoort en verder naar Neuengamme. Dit is dezelfde (laatste) gang die de Puttense mannen hebben gemaakt.

Jaarlijks vindt in Putten op 2 oktober een stille herdenking plaats, bij het monument de Vrouw van Putten. In oktober 2019 is de Razzia 75 jaar geleden uitgevoerd. De kinderen van 1944, die bewuste herinneringen hebben aan de oktoberdagen van 1944, zijn zelf inmiddels hoogbejaard, waardoor steeds minder mensen persoonlijke herinneringen hebben aan de Razzia. Stichting Samen Verder Putten wil naast het verleden herdenken ook nieuwe wegen bewandelen om de Razzia te herdenken, maar minstens net zo belangrijk is stil te staan bij de bijzondere banden die tussen het Duitse dorp Ladelund en Putten zijn ontstaan. Deze zijn uniek in Nederland, temeer dat deze relatie al in 1950 is ontstaan.

GASTEN Iedereen die wil deelnemen aan de Stille Tocht is welkom. Alle scholen uit Putten worden uitgenodigd. Daarnaast nodigt de Stichting Samen Verder Putten gasten uit binnen- en buitenland uit. Dit zijn delegaties uit Duitsland van plaatsen waar mannen uit Putten zijn omgekomen zoals Neuengamme, Wobbelin, Aurich-Engerhafen, Meppen-Versen, Husum, Ladelund. Uit België wordt een delegatie uit Meensel-Kiezegem uitgenodigd, een dorp tussen Brussel en Leuven, waar in 1944 een vergelijkbare gebeurtenis als in Putten heeft plaatsgevonden en waar warme banden mee zijn ontstaan. Ook uit het Italiaanse Nimis, een dorp waaruit als gevolg van represaillemaatregelen in 1944 uiteindelijk 38 inwoners in Ladelund zijn omgekomen en begraven. Vertegenwoordigers van Kamp Amersfoort zijn uitgenodigd, omdat vanuit dit kamp de Puttense mannen naar Neuengamme zijn getransporteerd. Daarnaast zal (een deel van) het College van B&W deelnemen aan de Stille Tocht.

Van alle weggevoerde mannen zal tijdens de plechtigheid aan het einde van de Stille Tocht een foto op A5-formaat in de omgeving van het station worden getoond, zodat de weggevoerden een gezicht houden.

TOESPRAKEN Aansluitend aan de Stille Tocht verzamelen de deelnemers zich in de omgeving van het station om met elkaar de slachtoffers te herdenken. Tijdens de plechtigheid zullen een aantal toespraken worden gehouden, waaronder de Burgemeesters van Putten en Ladelund.  De nadruk van onze boodschap is dat wij bijzondere aandacht willen geven en een oor willen zijn voor degenen die geen familievoorgeschiedenis hebben met de razzia, en zich toch verbonden voelen. Speciaal voor deze gelegenheid zal een Puttense schrijver, met al meerdere romans en dichtbundels op zijn naam, een gedicht schrijven. Zijn kleindochter zal dit gedicht voordragen. Tijdens de plechtigheid bij het station zal passende muziek worden gespeeld.

De tocht, op dinsdag 1 oktober, zal ongeveer 40 minuten in beslag nemen, bij het station van Putten spreken onder andere de burgermeesters van Putten en Ladelund (DL). Voor degene die wat moeilijker terug kunnen lopen naar het centrum van Putten zal er vervoer aanwezig zijn. Verzamelen kan vanaf 17.30 uur in de Oude Kerk in het centrum. Er is voldoende parkeergelegenheid op het Kerkplein en achter het Gemeentehuis. Aanvang van de tocht is 18.00 uur en de aankomst op het station zal rond 18.40 uur zijn. Sprekers laten van zich horen van 18.45 tot 19.15, daarna gaat de tocht terug naar Putten om 19.15 uur.