• Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart

    Marco De Swart
  • studioroosegaarde.net

Tijdelijk holocaustmonument Levenslicht naar Putten

PUTTEN Het is eind deze maand 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. In heel de wereld wordt stilgestaan bij 75 bevrijding en om ook de holocaustslachtoffers uit Putten te herdenken, is van 22 januari tot en met 2 februari het tijdelijke monument Levenslicht te zien in de publiekshal van het gemeentehuis (Fontanusplein 1).

,,Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben die traditie als inspiratiebron gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten."

Bij het Holocaustmonument lichten de stenen straks om de paar seconden op en doven weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in Putten gemist wordt. Levenslicht houdt de herinnering aan de slachtoffers levend. Het monument licht dag en nacht op, maar komt het beste tot zijn recht in het donker.

Het lichtmonument kan ook buiten de openingstijden van het gemeentehuis van buitenaf bekeken worden (door het hoekraam bij balie 4). Meer op de website van de VVV.