• Leonie van Someren

Huiseigenaren in Putten delen ervaringen over duurzaam wonen

PUTTEN Mensen met een duurzaam huis hebben een schat aan informatie. Door de ervaring die zij hebben opgedaan bij het energiezuinig maken van hun woning, kunnen zij veel anderen op weg helpen. Ruim 430 huiseigenaren in Nederland delen graag deze ervaringen en kennis via de website www.duurzamehuizenroute.nl. Als huiseigenaren het leuk vinden, kunnen zij hun huis openstellen tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 7 en 14 november. Ook in de gemeente Putten stellen huiseigenaren hun woning open. Zij bieden bezoekers zo een unieke kans om duurzaam wonen te ervaren en inspiratie op te doen om zelf stappen te nemen.

Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun woning, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Een verhaal van iemand uit de buurt levert nuttige informatie op over verbruik, comfort en allerlei praktische zaken. De gemeente Putten hoopt meer mensen te enthousiasmeren om deel te nemen. "Het verhaal van een huiseigenaar inspireert anderen en de Duurzame Huizen Route geeft bewoners de kans om het verhaal uit de eerste hand te horen. Wij ondersteunen dan ook graag dit initiatief", aldus Ard Kleijer, wethouder Milieu.

Ook meedoen?

Er zijn huiseigenaren die al veel stappen hebben genomen en veel energie besparen. Andere huiseigenaren zijn net begonnen met bijvoorbeeld isolatie en hebben plannen om verder te gaan. Of het nu gaat om spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonnepanelen, balansventilatie of een volledig energieneutraal huis, alle opgedane kennis en ervaringen zijn waardevol. Huiseigenaren die hun huis openstellen, kunnen een weekendje weg winnen in een ecologische bosvilla van vakantiepark Herperduin. Aanmelden kan op www.duurzamehuizenroute.nl/putten.

365 dagen Duurzame Huizen Route

Naast de openstelling op zaterdag 7 en 14 november is er ook de digitale huizenroute. Via de website www.duurzamehuizenroute.nl is het mogelijk om vragen te stellen aan huiseigenaren, waardoor de kennis en ervaringen het hele jaar door beschikbaar zijn. Voor huiseigenaren die graag hun kennis delen, maar 7 en 14 november niet in de gelegenheid zijn hun huis open te stellen, is het op deze manier toch mogelijk om anderen te inspireren.

Duurzaamheidslening biedt mogelijkheden

Door het toepassen van duurzame maatregelen besparen bewoners direct op de energierekening, maar het vergt soms wel een financiële investering. De gemeente Putten wil inwoners stimuleren en ondersteunen bij het nemen van duurzame maatregelen. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten de duurzaamheidslening in het leven geroepen. Deze lening kan worden aangevraagd voor duurzame investeringen in de eigen woning. De lening is aantrekkelijk vanwege het lage rentepercentage.

Daarnaast kunnen eigenaren van woningen via de gemeente subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. De regeling is bedoeld voor eigenaren van woningen van vóór 2003. Het budget voor deze subsidieregeling is bijna op.

Meer informatie over de duurzaamheidslening en subsidiemogelijkheden vindt u op de website van de gemeente Putten: http://www.putten.nl/Inwoners/Milieu_Natuur_Duurzaamheid.

Organisatie

De Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada Projectmanagement en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten, waaronder de gemeente Putten en een aantal regionale Rabobanken.