• Archieffoto: Koen Suyk

Huurwoning lastig tekrijgen in Putten

PUTTEN In 2018 zijn door de Woningstichting Putten geen nieuwe woningen opgeleverd. Hierdoor was het aantal huizen dat beschikbaar kwam laag en is het voor mensen lastiger om een woning te bemachtigen.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit de jaarverslagen volkshuisvesting 2018. Op woningen die worden toegewezen door loting wordt veel gereageerd. Ook hierdoor is de kans klein de woning daadwerkelijk te bemachtigen. Zowel landelijk als in Putten is sprake van een toename van het aantal mensen dat actief op zoek is naar een sociale huurwoning. De meeste woningzoekenden behoren tot de categorie eenpersoonshuishouden met een laag inkomen.

WACHTLIJSTEN De langste wachttijd in Putten geldt voor een eengezinswoning met een huurprijs tot 597 euro. Indien in deze categorie een woning vrijkomt wordt hierop gemiddeld door 175 mensen gereageerd. De minimale inschrijftermijn voor een dergelijke woning is 16,5 jaar. Voor een eengezinswoning met een huur tussen de 597 en 640 euro geldt een wachtlijst van elf jaar. Van de vrijkomende woningen wordt 58 procent verhuurd aan inwoners van Putten. De meeste mensen van buiten de regio zijn statushouders.

Actief woningzoekenden uit Putten hadden in 2018 tien procent kans dat ze een woning bemachtigen. In 2017 was dat nog 23 procent. Hiervoor geldt als verklaring dat in dat jaar 42 nieuwe woningen werden opgeleverd.

In 2018 werden 14 woningen verloot. Met gemiddeld 168 reacties is de belangstelling hiervoor groot. De termijn dat iemand staat ingeschreven is bij loting niet van belang. De kans via de loting een woning te bemachtigen ligt gemiddeld iets boven de 3,5 procent.

Door de woningstichting wordt huisvesting geboden aan 33 statushouders. Hiervoor zijn 7 woningen beschikbaar gesteld. Er wordt hiermee vrijwel voldaan aan de taakstelling van de gemeente Putten die voor 2018 34 statushouders betrof.