• De deelnemende honden toonden hun werkkwaliteiten.

    Diana Schwab

Jachthondenproef groot succes

PUTTEN Met drie mede-organisatoren en een grote groep vrijwilligers organiseerde Nick van Barneveld voor de derde keer de Pink Workingtest. Een workingtest is een jachthondenproef waarbij de deelnemende honden hun werkkwaliteiten tonen, zonder dat daarbij op echt wild wordt gejaagd. Dummy's symboliseren het wild.

Van Barneveld vertelt: ,,Vroeg of laat krijgt iedereen helaas direct of indirect te maken met kanker.'' In Nick zijn geval was het 2016 dat bekend werd dat zijn moeder aan een ongenezelijke vorm van kanker leed. Nick wilde zijn machteloze gevoel omzetten in daadkracht en ook op zijn manier een steentje bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek rond kanker. Hij besloot mee te fietsen met het jaarlijkse evenement voor KWF Kankerbestrijding dat plaatsvindt op de beroemde franse berg Alpe d'Huez. Dit betekende dat hij niet alleen fit genoeg moest zijn om deel te nemen, maar ook dat hij een minimaal sponsorbedrag van 2.500,- euro nodig had om zich in te kunnen schrijven.

Toen Nick dit besprak met zijn medetrainsters, Gwen en Yvonne bij Jacht Nieuwegein/Werkendam, was het idee van de Pink Workingtest snel geboren. De bedachte naam is een knipoog naar Pink Ribbon.

Het draagvlak van het evenement was groot en met de steun van veel vrijwilligers en sponsoren kon de eerste Pink Workingtest in 2016 met een opbrengst van ruim € 4.500,- worden afgesloten. Gezien het succes van de editie in 2017 met een opbrengst van € 12.000,- én de helaas blijvende noodzaak van geld voor onderzoek naar oplossingen tegen kanker, kon een derde editie niet uitblijven. Nick zijn moeder is 20 januari jl. overleden.

De eerste twee edities vonden plaats in Almere. Voor de derde editie die afgelopen weekend plaatsvond stelde Mevrouw M.L. Van Haersma de With haar unieke privé terrein in Putten belangeloos ter beschikking. Zij nam zelf deel met haar hond Punch. Tijdens het volgen van de pas 8 1/2 maand oude Punch, die toonde over veel natuurlijke aanleg te beschikken, dwaalde de gedachte van Haersma de With zeker een aantal keer af naar zijn fokker, dhr. D. van 't Land, die zeer recent aan de gevolgen van kanker overleden is. Punch zijn haast feilloze proeven zouden hem aan het eind van de dag de eerste plek opleveren in de C-klasse.

Het delen van een gezamenlijke passie tijdens zo'n benefietwedstrijd voor een doel, wat zo aanwezig is binnen de samenleving geeft een extra dimensie. Dat is te voelen, maar ook zeker te zien. Daar waar normaal gedekte kleding om het 'zogenaamde wild' niet af te schrikken traditie is, voerde de kleur roze nu de boventoon.

In het totaal kwamen er uiteindelijk in Putten zo'n tachtig honden aan de start verdeeld over verschillende klasse C/B niveau. Er was speciale aandacht voor de senioren honden, de leeftijd vanaf 7 jaar.

De organisatoren, deelnemers en sponsoren kunnen voor 2018 ook weer terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Buiten een heerlijke dag onder een strak blauwe lucht met gelijkstemde staat de teller in ieder geval op ruim € 12.000,-. Een opbrengst die net als vorige edities in zijn geheel ten goede komt aan het KWF.